6.6.2019. 19:36
0
Vlasnici mesnice Husić fizički napali novinarku Melihu Smajkić, verbalne prijetnje upućene i drugim novinarima
FOTO: Source.ba / Arhiva
Društvo novinara BiH izražava zabrinutost što nakon napada na novinare u Mostaru pojedini pripadnici agencija za provođenje zakona, umjesto da vrše svoju funkciju zaštite građana, putem društvenih mreža opravdavaju nasilje.

Društvo novinara BiH u saopćenju podsjeća da se napad dogodio jučer dok su novinari izvještavali o bacanju eksplozivne naprave na kuću i poslovni objekt porodice Husić.

Tom prilikom, dodaje se u saopćenju, vlasnici mesnice Husić su fizički napali i novinarku Dnevnog avaza Melihu Smajkić iz Mostara, a verbalne prijetnje upućene su novinarima portala Klix i Bljesak.

- Vlasnici mesnice su oduzeli mobilni telefon kolegici Husić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal. Nakon toga, u raspravi na društvenoj mreži Facebook, između ostalog se oglasio i pripadnik MUP-a HNK Stipo Rotim, koji je u svom komentaru napisao doslovno da slučaj ne treba istraživati i da novinari nisu vrijedni pažnje - navodi se u saopćenju Društva novinara BiH.

Napominje se da je Društvo novinara BiH u posjedu snimka sporne konverzacije na Facebooku, te ukoliko se zaista potvrdi da se radi o pripadniku MUP-a, zahtijeva od nadležnih da hitno interveniraju i sankcioniraju počinioca.

- Činjenica je da su napadi na novinare u BiH sve učestaliji i bezobzirniji, da se čini da postaju „društveno prihvatljiv“ obrazac ponašanja. A ukoliko u tome počnu učestvovati i pripadnici organa za provođenje zakona, bojimo se da će to biti kraj  slobode medija u BiH - saopćeno je iz Društva novinara BiH. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.