7.1.2020. 19:39
0
Ko je sve dao iskaze u sklopu akcije "Var" oko namještanja utakmica: Saslušano 500 osoba, do sada osumnjičeno 15 ljudi
FOTO: Dnevni Avaz
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je tokom istrage “Var” 500 osoba kako bi se razotkrilo ko je sve učestvovao u namještanju utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH, zbog čega je SIPA u novembru uhapsila 12 osoba, saznaje i prenosi Dnevni Avaz.

Prema informacijama Avaza, ova policijska agencija, koja je, prema naredbi Tužilaštva BiH, radila na ovom predmetu, potpisala je jučer izvještaj o zloupotrebi položaja, primanju dara i drugim oblicima koristi, za što su se osumnjičeni teretili.

Izvori Avaza tvrde da je riječ o ozbiljnoj istrazi, koja vodi i do samog vrha u Nogometnom savezu BiH, a za sada je osumnjičeno 15 osoba.

Istragom Tužilaštva, uz pomoć pripadnika SIPA-e, već je sada utvrđena osnovana sumnja da su uhapšene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile krivična djela za koja se terete, a to je primanje mita.

Iako su im određene mjere zabrane, isto važi i za osobe koje su uhapšene pa puštene da se brane sa slobode, a riječ je o Salemu Proliću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu, prenosi Avaz.

Među osumnjičenima su i dvojica državnih sudija, zbog kojih je istraga Tužilaštva BiH i pokrenuta.

Izvori Dnevnog Avaza tvrde da su iskaze dali i vlasnici pojedinih klubova, a poziv je upućen Azmiru Husiću, vlasniku Nogometnog kluba Tuzla City. On se i dalje nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

No, jučer je za Avaz rekao da nikakav poziv nije ni dobio i da nije davao nikakve izjave u SIPA-i, iako iz ove agencije stižu drugačije informacije prema kojima je saslušan u svojstvu svjedoka.

Iskaze je dalo još na desetine sportskih direktora klubova iz Travnika, Mostara, Gabele, Novog Travnika, Banovića... Saslušani su i brojni menadžeri. Njihova imena nalaze se u izvještaju SIPA-e, sve s ciljem da se Tužilaštvu olakša donošenje tužilačke odluke u ovom predmetu. Nedavno je Tužilaštvo proširilo istragu na još nekoliko osoba, ali se o imenima za sada ne govori.

Prema dokazima SIPA-e i službenim zabilješkama koje su nastale praćenjem osumnjičenih, tačno je utvrđeno i ko je i gdje osumnjičenima dao novac kako bi pogodovali rezultatima.

Sudije Živkovića i Bajraktarevića delegirao je Dominković, a kontrolirao Zahirović, uz aminovanje Bilješka. Oni su od prikrivenih istražitelja SIPA-e uzeli i podijelili 10.000 KM, prenosi Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.