15.12.2020. 17:31
0
Kako je 23-godišnji Muharem Ustalić građanima krao novac sa kartica: "Skinuo" oko 8.000 KM, sumnja se da je cifra i veća
FOTO: Ilustracija
Nakon hapšenja Muharema Ustalića (23) hakera iz Tešnja, istražitelji za cyber kriminal Federalne uprave policije nastavili su istragu u ovom izuzetno kompliciranom predmetu, prenosi Avaz.

Naime, kako je za Avaz otkrio izvor blizak istrazi, Ustalić je prema dosadašnjim rezultatima istrage Ustalić je sa računa građana ukrao najmanje 8.000 maraka.

Istražitelji smatraju da je šteta koju je Ustalić počinio vlasnicima bankovnih računa mnogo veća, odnosno da je ukrao mnogo više novca i trenutno prikupljaju dokaze koji trebaju potkrijepiti ove navode. Ustalić se tereti za krivična djela prevare, krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja i računalnu prevaru, prenosi Avaz.

On je prema dosadašnjim saznanjima, a koja je prenio izvor blizak istrazi, koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, u periodu od 2. januara 2018. do 3. januara 2020. godine koristeći tehnike napada na internetu koja je među hakerima poznata kao „socijalni injžinjering“ pribavio podatke sadržane na bankovnim karticama. Radi se o identifikacionimk brojevima kartica, CVV broj i podacima o validnosti koje je upotrebljavao tako što je preko interneta vršio „PayPal“ transakcije sa njih na svoje račune.

Socijalni inženjering je hakerska metoda u kojoj hakeri računaju na lakovjernost žrtava te od njih na taj način izvlače osjetljive podatke poput lozinki, PIN-ova i slično.

Tu se često radi o lažnim upozorenjima od banaka ili drugih financijskih institucija, obavještenja od aukcijskih stranice poput „eBaya“ i lažne poruke prijatelja, radnih kolega ili članova porodice u kojima se traže podaci s kartica.

Podsjećamo da je akcija hapšenja Ustalića provedena 1. decembra pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Zenici. Istražitelji su prema naredbi Općinskog suda u Tešnju izvršili pretres kuće i pratećih objekata koje koristi osumnjičeni i oduzeli su predmete koji se dovode u vezu sa krivičnim djelom i oni će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Kako saznaje Avaz, istražitelji su oduzeli Ustalićev kompjuter, te ostalu opremu pomoću koje je praznio račune građana čije podatke je krao.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.