4.1.2016. 18:30
2
Roditelji tvrde: Mahir nije bio jedina žrtva zlostavljanja
Vršnjačko nasilje u bosanskohercegovačkim školama i uopće društvu podcijenjeno je kao problem, a mjerodavne institucije, uključujući same škole, očito nisu sposobne ili zainteresirane izići na kraj s tim problemom, piše vecernji.ba.

Samoubojstvo četrnaestogodišnjeg dječaka Mahira Rakovca, za koje njegovi roditelji tvrde da je posljedica upravo vršnjačkog nasilja, nije jedini takav slučaj. To što, možda, niti jedan drugi slučaj zlostavljanja nije završio tragično, nije velika utjeha, jer psiholozi upozoravaju kako je, posebno u tinejdžerskoj dobi, tanka crta koja djecu u stanju tjeskobe, povučenosti i depresije dijeli od samoubojstva. Policija i Tužiteljstvo u Sarajevu istražuju tvrdnje roditelja, kao i moguće uzroke samoubojstva nesretnog dječaka Mahira, a Međunarodna škola na Ilidži je vrlo brzo od "elitne obrazovne institucije" u javnosti dobila imidž koji bi na kraju mogao presuditi i njezinom zatvaranju. Tim prije što Mahirov očuh, ugledni profesor Dubravko Lovrenović, tvrdi kako je u toj školi još najmanje jedan dječak bio žrtva zlostavljanja i to od iste skupine učenika. Lovrenović je navodnim zlostavljačima uputio i javnu poruku, a vjerojatno će tek službena istraga utvrditi koliko je istine u svemu.

Imena poznata policiji

-Obraćam vam se jer znam vaša imena, obraćam vam se jer su vaša imena poznata policiji i Tužiteljstvu. Obraćam vam se jer znam, a znaju i svi oni koji su maloprije navedeni sve detalje, sve načine na koje ste monstruozno, krvnički, fašistički mučili te dječake. Vaša krivnja i vaša odgovornost su velike, ali nisu jednake. Mi znamo jako dobro tko su bili inicijatori, tko su bili oni koji su poticali i tko su među vama bili najveći sadisti jer sadisti ste svi. Međutim, postoji bitna razlika između onih koji su to "samo gledali" ili onih koji su to činili, kojim predmetima i odakle, vi to znate jako dobro. Dakle, razvrstajte se među sobom jer ćete sutra ili vrlo brzo za to odgovarati, poručio je Lovrenović. Potvrde li se, tvrde roditelji nastradalog dječaka, teško će odgovornost izbjeći i uprava spomenute privatne škole pa i nastavno osoblje koje je, navodno, ignoriralo cijeli problem. Podsjećanja radi, u otvorenom pismu javnosti, Mahirova majka Alisa Mahmutović prije nekoliko dana izravno je zatražila od istražnih organa odgovore kada, gdje i kako je nad njezinim djetetom vršeno zlostavljanje i teroriziranje u toj školi. Lovrenović je, pak, upozorio i roditelje da paze s kim im se djeca druže i kakve škole pohađaju.

- Provjerite dosje svakog profesora, tražite to, imate na to pravo, da vidite tko vam odgaja, odnosno tko vam zlostavlja djecu da biste to na vrijeme mogli spriječiti. Moja supruga Alisa i ja smo to pokušali i ispisali smo Mahira iz monstrum škole, međutim, bilo je kasno, jer su ga maloljetni monstrumi od 13-14 godina, do tih podataka smo došli, i dalje nastavili zlostavljati čak i kada je napustio tu školu, ispričao je medijima Lovrenović. On je apelirao na bh. institucije da po žurnoj proceduri izmijene Zakon o malodobničkoj delikvenciji. Odlučili su osnovati Fondaciju za pomoć svima koji trpe nasilje u školama. Možda je to način da konačno doznamo barem približan broj djece koja u našim školama preživljavaju traume zbog vršnjačkog nasilja. 

(Merima Druškić/vecernji.ba)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.