10.2.2016. 18:21
1
Odgođeno suđenje Eldaru Zebi i njegovoj grupi
Dugo očekivani početak suđenja Eldaru Zebi, Esadu Babiću, Saudinu Vejzoviću, Enisu Ćosiću, Elvedinu Halaku i Jasminu Oruču, optuženima da su od 29. oktobra 2014. do 25. marta 2015. kao organizovana grupa preprodavali speed na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, jučer je u Kantonalnom sudu prekinut i odložen za 10. mart.

Advokat Adnan Novo, Zebin branilac, na početku ročišta zatražio je od predsjedavajuće Vijeća sutkinje Indire Jahić da odgodi ročište s obzirom na to da su tek uoči početka ročišta branioci dobili materijalne dokaze na DVD-u, te da se nisu mogli pripremiti za unakrsno ispitivanje svjedoka koji su se jučer pojavili u Sudu.  On je pojasnio da je od Tužilaštva prvi put zatražio dokaze još 20. oktobra 2015. ali mu je odgovoreno da se predmet nalazi na Kantonalnom i Vrhovnom sudu radi određivanja pritvora, prenosi Oslobođenje.

Tužiteljica Meliha Dugalija potvrdila je tačnost navoda branioca prvooptuženog i pojasnila da je do kašnjenja u predaji dokaza odbrani došlo iz objektivnih razloga, jer je predmet bio na Vrhovnom sudu po žalbi za pritvor, a tek nakon pravomoćne odluke Suda o pritvoru, 26. januara 2016. spis je vraćen Tužilaštvu.  

Sutkinja Jahić je potom prokomentarisala da je Sud doveden u nezgodnu situaciju da mora odgoditi ročište i ponovo pozvati svjedoke Damira Kovačevića i Darija Zovića, iako je Tužilaštvo u prethodnom periodu putem medija vršilo pritisak na Sud da se zakaže glavni pretres. Dodala je da je optuženima osam puta ukidan pritvor.

Odbrana je imala različite prijedloge vezane za period u kojem bi mogli da se upoznaju sa dokazima Tužilaštva i pripreme se za naredno ročište. Tako je Muhidinu Kapi, braniocu  Esada Babića potrebno 15-ak, dok je advokatu Novi potrebno 45 dana. Sutkinja Jahić odbrani je dala rok od 30 dana da se upoznaju sa dokazima Tužilaštva. 

Svih pet optuženih, kako pripadnici grupe, te Zeba, kao organizator ove grupe, 3. novembra 2015. pušteni su na slobodu, a u pritvoru su se nalazili od marta 2015. Tužilaštvo je 13. januara 2016. uputilo urgenciju sarajevskom Kantonalnom sudu kojom je tražilo zakazivanje početka suđenja optuženim u predmetu Eldar Zeba i drugi, koji su još 23. septembra 2015. negirali krivnju. 

Istraga u ovom predmetu trajala je oko šest mjeseci, a Kantonalno tužilaštvo je 18. augusta 2015. podiglo optužnicu protiv optuženog Eldara Zebe i drugih.

 
Eldar Zeba
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.