29.4.2016. 11:53
0
Tužilac razriješen dužnosti zbog saobraćajne nesreće
Tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Marijan Jukić razriješen je dužnosti zbog presude kojom je osuđen za saobraćajnu nesreću.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na sjednici održanoj sredinom aprila donio je odluku o prestanku mandata Jukiću. 

Prethodno je disciplinska komisija razriješila Jukića dužnosti zbog presude iz juna 2015. godine, kojom je osuđen na godinu zatvora zbog ugrožavanja javnog saobraćaja iz nehata. 

U nesreći je, kako se navodi u presudi, jedna osoba izgubila život uslijed niza nesretnih okolnosti. 

"Osuda za krivično djelo kojim je prouzrokovana teška posljedica - smrt jedne osobe - i izrečena kazna zatvora, predstavlja ozbiljan disciplinski prekršaj, čime je uveliko narušen ugled tužilaštva i pravosuđa BiH u cjelini", ocijenila je Prvostepena disciplinska komisija. 

Drugostepena disciplinska komisija odbila je Jukićevu žalbu i zaključila da je razrješenje dužnosti adekvatna disciplinska mjera, prenosi Birn. 

Nakon toga VSTV, kojem se Jukić mogao žaliti na izrečenu sankciju, 13. aprila donio je odluku o prestanku njegovog mandata. 

Razrješenje dužnosti najstroža je disciplinska mjera, propisana Zakonom o VSTV-u.



(SRNA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.