5.6.2016. 8:31
0
Sestra Dženana Memića: Tužilaštvo se hapšenjem troje Roma pokušava spasiti od pritiska javnosti
Nakon što je određen jednomjesečni pritvor Ljubi Seferoviću, njegovoj supruzi Vasviji Sejdović te Bekriji Seferoviću zvanom Gigan, koji se terete za ubistvo Dženana Memića te za pokušaj ubistva Alise Mutap, Skupština Kantona Sarajevo imenovala je komisiju da bi se istražilo djelovanje Ministarstva unutrašnjih poslova KS tokom istrage mladićevog ubistva.

- Na osnovu zaključka Skupštine Kantona Sarajevo o pokretanju skupštinskog nadzora nad radom Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, a u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, Komisija za sigurnost na sjednici je formirala listu eksperata i imenovala ad hoc tijelo za slučaj Dženana Memića. Sredinom sljedeće sedmice održat će se sastanak s članovima ovog tijela – saopćeno je iz Pres-službe Skupštine KS.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića, kazao je jučer da ga raduje vijest o formiranju komisije te da je on predložio dva člana koji su nezavisni, a radi se o velikim stručnjacima.

- Nadam se da će biti usvojen moj prijedlog. Sve radimo da bi se saznala konačna istina te da se sa sigurnošću utvrdi je li bilo propusta u istrazi – pojasnio je Memić.

Brojni prijatelji porodice Memić te ubijenog mladića izrazili su sumnju nakon hapšenja osumnjičenih za njegovo ubistvo te su se mnogi oglasili i na grupi “Pravda za Dženana Memića” na Facebooku, gdje su komentirali hapšenje i pritvaranje troje Roma.

Dženanova sestra Arijana ocijenila je slučaj ubistva njenog brata kao veoma kontroverzan te je optužila Tužilaštvo KS da se hapšenjem troje osumnjičenih Roma pokušava spasiti od osude i pritiska javnosti. 

- Primjer ignorantskog ponašanja Tužilaštva je nalaz sudskog vještaka s konkretnim detaljima iz obdukcije. Tu je potvrđena izjava mojih roditelja da povrede na Dženanovom tijelu nisu uzrokovane udarom automobila nego se radi o udarcu teškim predmetom u glavu. Ja, kao sestra, najbolje znam koga je Dženan volio i ko je njega volio. Njegova jedina greška je što je nakratko upoznao Alisu Mutap i ta veza uskoro je trebala biti okončana. Možda baš tog dana, jer mi je tako obećao – tvrdi Arijana, piše Avaz. 

Ona je kazala da je na mjestu gdje je povrijeđen njen brat, pronađen još jedan mobitel, ali je on sakriven. 

- Čemu amnezija i mijenjanje iskaza i skrivanje drugog mobitela, je li to sve zbog privođenja Roma? Što se tiče privođenja tih Roma, to potvrđuje moju sumnju da je Alisa debelo umiješana u sve. Sigurna sam i da će Ljubo Seferović objasniti zašto je priznao. Poručujem ovom prilikom da nismo zadovoljni dosadašnjim radom nadležnih organa i da ćemo se boriti do kraja da se sazna potpuna i prava istina. Ovo je za mog oca veliki rad, a on je u radu neumoran – kazala je Arijana Memić.      

- S obzirom na položaj koji oštećeni imaju u krivičnom postupku i budući da je Tužilaštvo jedini nadležni organ za provođenje istrage, rukovodeći se principima zakonitosti u radu, ne želimo komentirati javne istupe porodice Memić – kažu iz Tužilaštva. 

Prema navodima Tužilaštva, Ljubo i Vasvija terete se za ubistvo i za pokušaj ubistva, dok se Bekrija tereti za sprečavanje dokazivanja. Podsjećamo da je tokom saslušanja u Tužilaštvu u prisustvu branioca Omara Mehmedbašića Ljubo priznao da je kombijem Transporter T4 udario Alisu i Dženana, ali je negirao da je izašao iz kombija te da ih je udarao po glavi metalnom šipkom. 

Ljubo je uhapšen 30. maja, a iskaz je tužiocu dao 1. juna. Interesantno je da je Vasvija tokom saslušanja u policiji u jednom momentu otkrila da je Ljubo, nakon povređivanja Dženana i Alise, izašao iz kombija te udarao mladića, ali u izjavi koju je dala tužiocu, ovih navoda nije bilo. 

Ljubo je u Tužilaštvu izjavio da je tokom vožnje u Velikoj aleji na Ilidži u jednom momentu pogledao u CD plejer kada je osjetio jak udar prednjim dijelom vozila. Pomislio je da je udario u drvo te se nije zaustavio i nastavio je vožnju da bi mu supruga rekla da je udario pješaka. Tek je tada primijetio da mu je polomljeno prednje vjetrobransko staklo, a kada je pogledao u retrovizor, vidio je da je neko ostao da leži. 

(Merima Druškić/Avaz)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.