25.8.2016. 17:58
2
Preminuo Stjepan Šiber, general Armije RBiH i istaknuti borac za cjelovitu BiH
Stjepan Šiber, general Armije RBiH i jedan od ključnih organizatora odbrane Bosne i Hercegovine početkom agresije 1992. godine, preminuo je danas u Sarajevu u 78. godini.

Ovu tužnu vijest Feni je potvrdio predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, general Mustafa Polutak, istaknuvši da se radi o čovjeku koji je dušom i srcem bio za Bosnu i Hercegovinu, te koji je među prvima stupio u redove tadašnje Teritorijalne odbrane RBiH, a kasnije Armije RBiH, nesebićno se angažirajući u odbrani naše zemlje od agresije i ostajući do kraja dosljedan tekovinama i vrijednostima te borbe.

Stjepan Šiber je rođen 20. juna 1938. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Potom postaje aktivni oficir JNA, koji je nakon niza unapređenja, 1992. godine došao do čina pukovnika JNA.

U aprilu 1992., odnosno početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stjepan Šiber se stavlja na raspolaganje Republici Bosni i Hercegovini čiji organi ga postavljaju za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH.

Šibera 1993. godine Predsjedništvo RBiH unaprijeđuje u čin generala Armije RBiH, nakon čega je postavljen na dužnost vojnog atašea u Ambasadi RBiH u Švicarskoj Konfederaciji.

Šiber se zalagao za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na građanskoj demokratiji i temeljnim civilizacijskim vrijednostima. Nakon rata djeluje kao član Republikanske stranke BiH, zajedno sa Stjepanom Kljujićem, ratnim članom Predsjedništva RBiH, a kasnije i u sklopu izborne kampanje Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).

Informacije o komemoraciji i sahrani generala Stjepana Šibera bit će saopćene naknadno. 


(FENA)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.