30.9.2016. 16:43
0
"Žrtve su premlaćivane, zatvorene žene i djevojke su silovane uz prijetnje i upotrebu sile"
Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Mladena Vasiljevića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice i Višegrada.

Za Vasiljevićem, koji je nastanjen u Beogradu i koji je državljanin BiH i Srbije, ranije je raspisana potjernica.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, Mladen Vasiljević je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske općine Rogatica i član Kriznog štaba, od maja do novembra 1992. godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica.

Vasiljeviću je na teret stavljeno da je preko podređenih pripadnika SJB-a, u saradnji s pripadnicima Rogatičke brigade, učestvovao u ubistvima, prisilnim nestancima i nezakonitom zatvaranju.

- Nesrpsko stanovništvo je bilo zatvoreno u objekte i prostorije Srednjoškolskog centra ‘Veljko Vlahović’ i fabriku slada ‘Rasadnik-Sladara’ u Rogatici, gdje je Vasiljević obilazio i ispitivao zatvorene osobe. Žrtve su premlaćivane, odvođene na prinudne radove, zatvorene žene i djevojke silovane uz prijetnje i upotrebu sile, a stariji muškarci, žene i djeca prisilno su preseljeni izvan područja Rogatice. Imovina nesrpskog stanovništva je pljačkana i uništavana u velikim razmjerama - saopćeno je u junu ove godine, kada je Tužilaštvo podiglo optužnicu.

Prema Tužilaštvu, Vasiljević je učestvovao u pješadijskim napadima na civilno stanovništvo iz Višegrada i okolnih sela, prilikom kojih je više desetina civila lišeno slobode.

- Većina tijela žrtava je pronađena i ekshumirana 2000. godine u jami Paklenik kod sela Kalimanići u općini Sokolac, a veći broj žrtava je odveden u nepoznatom pravcu. O njihovoj sudbini do dan-danas nema nikakvih informacija - stoji u optužnici Tužilaštva, javio je BIRN BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.