22.10.2016. 18:26
0
Zbog nedostatka dokaza Darko Elez oslobođen optužbi za naređivanje ubistva Đorđa Ždrale
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Darko Elez zbog nedostatka dokaza prošle godine oslobođen optužbi za podstrekavanje na ubistvo Đorđa Ždrala, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije /KRIK/.

Sud je potvrdio i oslobađajuću presudu ostalim optuženima, među kojima je Nebojša Joksović, glavni svjedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove grupe za šverc 5,8 tona kokaina. 

Prema navodima iz optužnice, Elez je naredio ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske LJubiše Savića Mauzera. 

Za ubistvo Ždrala angažovan je Strahinja Rašeta koji je bio član "šabačke grupe", kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, piše u optužnici. 

U optužnici se navodi da je Rašeta u oktobru 2006. ilegalno prešao granicu Srbije i BiH kod Loznice tako što ga jedan od saradnika prevezao čamcem preko Drine, a na drugoj obali čekala ga je osoba koja ga je odvezla do kafića "Sport" u Istočnom Sarajevu u kome se nalazio Ždrale. 

U trenutku kada je Ždrale izašao iz kafića, Rašeta je pucao na njega iz pištolja sa prigušivačem. Ovaj je uzvratio vatru i ranio Rašetu u noge, ali je on uspio pobjeći i vratiti se u Srbiju. 

Rašeta je poginuo 2008. godine kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil. 

Darko Elez uhapšen je 2009, a sljedeće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog šverca marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsifikovanja dokumenata na devet godina zatvora. 

Elez se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Keljmendija za organizovani kriminal, ubistvo i šverc droge. 

Za pokušaj ubistva Ždrala optužen je i u BiH 2013. godine. 

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.