23.3.2017. 15:34
0
Operativna akcija "Bosfor" - Uhapšeno oko 60 osoba zbog krijumčarenja ljudi
U sklopu međunarodne operativne akcije kodnog naziva „Bosfor“, usmjerene protiv krijumčarenja ljudi, a koja je realizirana pod okriljem SELEC-a (Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Evropi), istovremeno, u više zemalja uhapšeno je oko 60 osoba, koje se sumnjiče za prebacivanje/krijumčarenje najmanje 100 ilegalnih migranata s područja Turske u zemlje Evropske unije.
U realizaciju ove operacije uključeno je devet zemalja i to: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Turska, Crna Gora, Srbija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Mađarska, a na temelju operativnih podataka, prikupljenih od septembra prošle godine.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u sjedištu Granične policije BiH (GPBiH) u Sarajevu, na kojoj su o ovoj međunarodnoj operaciji govorili voditelj Službe u Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave Zagrebačke Zvonimir Petrović, načelnik Centralnog istražnog ureda GPBiH Semir Pašanbegović i Adnan Kosovac, šef Odsjeka u Centralnom istražnom uredu GPBiH.

Dužnosnici policijskih agencija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine izrazili su zadovoljstvo intenzivnom saradnjom ostvarenom u sklopu spomenute akcije, uključujući kontakte na dnevnoj osnovi i kontinuiranu razmjenu podataka.

Naglasili su spremnost da po uzoru na ovu akciju, u kojoj je ostavrena optimalna saradnja nadležnih institucija iz BiH, Hrvatske i Turske, i nadalje intenzivno prate razvoj situacije te se maksimalno angažiraju na suzbijanju svih vrsta organiziranog prekograničnog kriminala.

Kako je rečeno, u BiH je uhapšeno šest osoba od kojih su četiri državljani BiH, a dvje R Turske, a od kojih jedna ima stalno boravište u BiH. Za troje osumnjičenih već je određena mjera pritvora.

Istovremeno, u Hrvatskoj je slobode lišeno sedam osoba, hrvatskih državljana, a za jednom osobom, državljaninom Bugarske, raspisana je potraga.

U akciji, realiziranoj 22. marta u BiH su sudjelovali pripadnici GP-a BiH, odnosno Centralnog istražnog ureda ove agencije u saradnji s jedinicama GP-a Velika Kladuša i Gorica, te Službom za poslove sa strancima i MUP-om Zapadnohercegovačkog kantona, dok su u Hrvatskoj u sklopu MUP-a te zemlje na istom zadatku bili angažirani Policijska uprava Zagrebačka i PU Splitsko-dalmatinska u saradnji i koordinaciji s USKOK-om.   

Za nezakonite radnje u vezi s krijumčarenjem ljudi odgovorna je kriminalna grupa iz Turske koja je imala ljude u još osam spomenutih zemalja, pri čemu je iskorištrena činjenica da BiH, Srbija, Crna Gora i Albanija imaju bezvizni režim s R Turskom.  

Prema dostupnim informacijama, cijena krijumčarenja po osobi iznosila je od tri do pet hiljada eura.

Inače, pretresi u BiH izvršeni su po  nalogu Tužiteljstva BiH, te će sredstva izuzeta tokom tih radnji biti korištena u procesuiranju spomenutih krivičnih djela.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.