12.9.2017. 13:44
0
''Noge su mu vezane, ruke na leđima, čuvaju ga dva stražara sa dugim cijevima i gladan je''
Jučer je konačno okončana saga oko bijega, skrivanja i hvatanja Amela Sejfovića. U nedjelju, prije devet dana, Amel je pobjegao iz zatvora, a prilikom bijega pucao je na zatvorske čuvare, no ni to njemu nije bila poznanica, jer je i ranije imao obračuna sa policijom

Sejfović je uhapšen 23. oktobra 2009. kada je optužen za pokušaj ubistva Davora Milića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, no on je već od ranije bio poznat policiji. Teretio se za učešće u razbojništvima u poslovnici Lutrije BiH na Trgu heroja i kladionici 'Formula' u naselju Otoka. Crnogorska policija ga je također hapsila 2010. zbog sumnje da je sudjelovao u pljačkama više banaka i kladionica u Crnoj gori, a sve kao član petočlane kriminalne grupe, kao i to da su planirali nove pljačke. Posljednje krivično djelo koje mu se stavlja na teret, za koje mu se sudi i zbog kojeg je i bio pritvoren je pljačka Raiffeisen banke na Ilidži, prilikom koje je ubijen biciklista Kemo Bašić, a uhapšen je u februaru 2016.

Bijeg iz KPZ Sarajevo

Kako je odmah nakon bjekstva Sejfovića saopšteno iz MUP-a KS, on je imao pomoć, te pomagače iznutra, a do sada se njih šestero nalazi u pritvoru, od toga su čak tri uposlenika KPZ Sarajevo. Jedan od njih je Sanjin Borčak, koji je Sejfoviću nosio hranu, te se čeka odluka suda o određivanju pritivora. Nakon što je Sejfović prilikom bijega prijetio zatvorskim stražarima pištoljem i zapucao, te ih natjerao da otvore vrata, vani ga je čekao maskirani motociklist s kojim je pobjegao, a on još uvijek nije pronađen. Također, privedena su i četiri uposlenika KPZ Sarajevo, tri čuvara i medicinski tehničar, a sumnjiče se za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda.

Prije pet dana u Općinskom sudu u Sarajevu je održano ročište na kojem se razmatrao prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora Dževadu Haziću iz Zenice, te Amiru Ibrahimiju iz Viteza, koji su osumnjičeni da su Amelu pomogli nakon što je on pobjegao iz sarajevskog zatvora. Kako je kazao tužilac Igor Dubak, Hazić i Ibrahimi su osumnjičeni da su Sejfoviću obezbijedili vozilo nakon izlaska iz zatvora.

''Hazić i Sejfović se odranije poznaju, jer su u isto vrijeme izdržavali kaznu u KPZ Sarajevo. Hazić, osim što je osuđivan zbog razbojništva, osuđivan je i za isto krivično djelo za koje je i sada osumnjičen, tj. pomoć osobi pri bijegu iz zatvora. Utvrđeno je da je Hazić 20. augusta nabavio SIM karticu, isključivo da bi komunicirao sa Sejfovićem i još jednom nepoznatom osobom. Na dan Amelovog bijega ostvarili su preko 40 komunijacija, i to prvu u šest ujutru, a zadnja je bila u 14:07 sati'', kazao je Dubak, ističući da je i Ibrahimi ranije osuđivan zbog ekplozije u trgovačkom centru FIS Vitez.

Dubak je također istakao da su se Hazić i Ibrahimi kretali na rutama Dom sindikata, Druga gimnazija, Koševo, BBI centar, a ono što je zanimljivo je to da se je upravo to ruta kojom je pobjebao Sejfović na motoru.

Nakon toga, sutkinji Merimi Kurtović – Bilić obratili su se i osumnjičeni:

''Od stana u Velešićima sam odustao jer sam htio stan u centru grada, a dotični svjedok mi je tvrdio da je stan u centru. Kada sam vidio da je u Velešićima, odustao sam. Stan mi treba jer želim registrovati firmu. Želim napomenuti da sa ovim slučajem nemam veze i da ne poznajem nikog od osumnjičenih, osim Hazića, koji je radio kod menhe. Njemu sam posudio auto, i to ništa nije neuobičajeno, jer sam mu i ranije posuđivao'', kazao je Ibrahimi.

''Nemam ništa s ovim slučajem. Naglašavam da sam se policiji sam predao. Molim Sud da izuzme videozapise sa benzinske pumpe i autoputa i vidi kada sam taj dan izašao iz Sarajeva'', izjasnio se Hazić.

Pored njih, priveden je i Mirza Fazlić iz Visokog, koji je osumnjičen da je pomogao Amelu nakon bijega. Fazlić je Sejfovića preuzeo kod Sarajeva, te ga u Golfu 5 prevezao jednim dijelom autoputa u Visoko. Navodno su, pri ulazu u Visoko, Fazlića i Sejfovića snimile nadzorne kamere.

Skrivanje i hvatanje

Za vrijeme svog skrivanja, Sejfović je promijenio preko 20 SIM kartica, te osim toga, također je ometao i telekomunikacijski relej, što je otežalo rad službi i odugovlačilo njegov pronalazak i sprovođenje u KPZ Sarajevo. Također, ono što je dosta otežavalo potragu je i nepristupačan teren.


Mlin u kojem se skrivao Sejfović

Sejfović se osam dana skrivao u Visokom, a jučer 11.09. uhvaćen je u selu Buci pokraj Visokog. Prema informacijama, Sejfovića je uočio jedan mještanin, kada je ovaj izlazio iz napuštenog mlina, a odmah nakon toga obavijestio je policiju, čija je reakcija bila zaista brza, te je Sejfović odmah lociran. A kako opisuju mještani tog malog mjesta, događaj i scene su bile zaista nevjerovatne i filmske. Kada je shvatio da ga je policija locirala, te da mu se približava, Sejfović je pokušao pobjeći preko rijeke Fojnice, no tu je savladan. Prilikom hapšenja, povrijeđena su dva policajca, jer je Sejfović pružao otpor. Osim što je povrijedio policajce i on je također zadobio lakše povrede.

''Amel se sada nalazi u KPZ Sarajevo, u ćeliji u kojoj se nalazi samo krevet, noge su mu vezane, ruke na leđima, a čuvaju ga dva stražara sa dugim cijevima'', kazao je to Muhidin Kapo, Amelov advokat.

''Mene je zamolio njegov otac da ga posjetim jer je čuo da je teško povrijeđen, na aparatima i da mu se bore za život. On ima povrede glave i ožiljke po licu, ali nisam primijetio da ima nekih lomova. Smršao je jer nije jeo nekoliko dana, dok je bio u bjekstvu i zamolio je da poručim njegovoj porodici da mu donese hranu i odjeću. Moj klijent je rekao i da se sam predao, da nije istina da je pružao otpor policiji. Kazao mi je ''Ja nisam nikog povrijedio niti napravio invalidom, a za bijeg ću odgovarati''', ispričao je Kapo.

Sejfović je uhvaćen, i to uz pomoć građana. Da jedan od mještana naselja Buci nije prijavio da je vidio Sejfovića, pitanje je kada bi on zaista bio uhvaćen. Da li je moguće i koliko je realno da je jedan zatvorenik uspio organizovati ovakav filmski bijeg u koji je bilo uključeno toliko ljudi?! Sada možemo 'odmoriti', prva sezona Prison Breaka je konačno završena. Nastavak uskoro.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.