22.9.2017. 9:10
4
Imam kojem je zapaljeno auto: Nema ovdje nikakvih problema s Hrvatima
Mustafi Pašiću, kiseljačkom imamu sinoć je zapaljeno auto u garaži. Srećom i brzom reakcijom bez velikih posljedica.

Nakon prošlomjesečnog islamofobnog napada na kiseljačanku Jasminu i njenu kćerku, mnogi nastoje ostaviti dojam kako se u Kiseljaku bude nacionalna i vjerska mržnja, pišu “Vijesti“.

Mještani naselja Duhri kod Kiseljaka jutros su uznemireni. U njihovom, inače mirnom kraju, sinoć je izbio požar. Zapaljen je automobil imama kiseljačkog džemata Mustafe Pašića. Pašić je bio budan, jer je obilježavao Hidžretsku novu godinu. Nakon što su ispratili goste, priča nam Pašić, neko od djece je viknuo kako je čuo jak udarac.

„ Ja sam istrčao u garažu, kad sam podigao vrata garažna na tri mjesta je bila vatra. Na prednjem dijelu auta, u sredini i na zadnjem. Uspio sam ugasiti zadnji dio i sam sam u kući nazad auto na karambolku uspio ga izvući pola. Nekim vikanjem sam dozvao neke komšije i žena je otrčala i došli su neki ljudi,“ prisjeća se Pašić.

I njegova supruga otišla je po komšije. Tako je , uz pomoć komšija vatra ugašena.

„Nije bilo lijepo. Dim je bio velik, tu su oni gasili, pomogao sam i ja. Spasili smo koliko smo mogli,“ kaže Pašićev komšija, Midhat Emšo.

Uviđaj je potvrdio da je požar podmetnut namjerno.

„ Na licu mjesta je utvrđeno da je od strane NN lica ili više njih došlo do zapaljenja vozila, koji su koristili podesan predmet i otvorili garažu u kojoj se nalazilo vozilo, te isto zapalili,“ izjavio je za TV1 Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK.

Nakon što je prošlog mjeseca u Kiseljaku napadnuta Jasmina i njena maloljetna kćerka, a taj napad ocijenjen kao islamofobni, pojavile su se priče kako se u ovom gradiću bude nacionalne tenzije. Ali, mještani, kao i sam imam su nas razuvjerili.

„ Živimo normalno, bez ikakvih problema, e sad šta je razlog ovog nije mi jasno,“ kaže Emšo.

„ Život, što se tiče Kiseljaka, mene Hrvati počaste kažu odnesi hodži tamo piće, sa svima sam, želim komunikaciju sa svakim, sa malom djecom pričam, našalim se sa svim ljudima, nemam nikakvih problema,“ govori Pašić.

Pašić kaže i ne pamti da se ovako nešto desilo u Kiseljaku. Ovo je mali grad, gdje je komšija, ko god on bio važan dio života i najčešće prva adresa za bilo kakvu pomoć, kažu. Naravno, inspektori MUP-a SBK, u ovom slučaju, nastavljaju istragu.

Život u Kiseljaku inače je miran, kažu mještani. Zbog čega smatraju da su ova dva slučaja zapravo izolovani slučajevi, i kako je puka slučajnost da su se desili u tako kratkom vremenskom periodu.

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.