2.10.2017. 22:32
0
Ko je naredio da Sejfović ide u ambulantu, videosnimak bijega objavljen u medijima namjerno usporen!
Na Općinskom sudu u Sarajevu kasno poslijepodne održano je trosatno ročište po prijedlogu Tužilaštva KS o produženju mjere pritvora za šest osumnjičenih za pomaganje u bijegu Amelu Sejfoviću, te mjere zabrane obavljanja dužnosti za Armina Delalića, piše agencija Patria.

Tužilaštvo KS sumnjiči zatvorskog čuvara Nikolu Simića, medicinskog tehničara u KPZ-u Igora Miloša, te Amira Ibrahimija, Dževada Hazića, Mirzu Fazlića i Sanjina Borčaka da su Amelu Sejfoviću pomogli u bijegu i nakon bijega.

Proširena istraga 29. septembra

Tužioci Igor Dubak i Nina Šahinpašić danas su obrazlagali prijedlog Tužilaštva za produženje mjere pritvora i razloge zbog kojih traže takvu odluku, a otkrili su i da je istraga proširena u odnosu na Nikolu Simića i Igora Miloša kojima se ne teret stavlja zloupotreba položaja i ovlaštenja. Naredba za proširenje istrage donesena je 29. septembra kada je Miloš već bio u pritvoru.

Kako je rekla tužiteljica Šahinpašić, zbog postupka nije htjela iznositi imena svjedoka te da se ne ugrozi tok istrage.

- Saslušan je veliki broj svjedoka, pribavljeni su telefonski listinzi za više osoba, snimci videonazdora iz KPZ Sarajevo, zgrade Tužilaštva KS, Predsjedništva BiH i drugih mjesta i objekata koji su pokrivali rutu kretanja Amela Sejfovića i njegovog saučesnika s kojim se odvezao motorom, kao i snimci Autocesta FBiH.

Tužilaštvo KS je iznijelo tvrdnju da je još u junu postojao plan bijega te da je Igor Buzov koji je uhapšen 22. septembra te se nalazi u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanje dokaza, 16. juna dobio instrukcije od Amela Sejfovića da preuzme 18.000 KM te kako da ih rasporedi.

Tužilaštvo dalje opisuje da je Buzov predao 7.000 KM Haziću, te da je Buzov po uputi Sejfovića našao se sa nepoznatom osobom od koje je uzeo paket sa pištoljem, a onda se sastaje sa nepoznatom osobom iza BBI centra i predaje pištolj.

- Ovo lice paket nosi na krov iznad teretane KPZ Sarajevo koja se nalazi u prizemlju i koji jedan osuđenik izvlači i drži u šporetu. Ne zna se tačno kojeg datuma u avgustu taj paket se nosi u ambulantu.

Tužilaštvo iznosi teoriju da su Hazić i Ibrahimi nabavili motor i odvezli ga u Vogošću gdje živi Igor Buzov da ga pričuva.

- 2. septembra nakon što je Buzovu dao uputu da napuni motor benzinom i još jednu flašicu Dževad Hazić preuzima motor i odvozi ga na njemu poznatu lokaciju. On u isto vrijeme traži stanove gdje će se Sejfović skloniti nakon bijega.

Navodno je Hazić od Buzova tražio rutu kretanja ali da izbjegne glavnu saobraćajnicu do Vogošće.

Mirzi Fazliću na teret se stavlja da je Sejfoviću našao lokaciju gdje se sklonio nakon bijega te mu donio mobitel, SIM kartice. Također, Tužilaštvo KS tvrdi da je upravo Fazlić bio maskirani motorista.

- Oni su zabilježeni na kamerama Autocesta na ulasku na autoput i izlasku na kojima je snimljena registarska oznaka i dva lica gdje je Sejfović suvozač.

Sejfović je zadnju komunikaciju imao sa Fazlićem u 14:19 sati neposredno prije bijega.

Tužilaštvo dalje opisuje da je Sejfović na dan bjekstva tražio odlazak u ambulantu gdje tada radi Igor Miloš.

- Kada se penje ne ide direktno u ambulantu već provodi vrijeme sa stražarima, tek kad se Simić pojavljuje odlazi s njim u ambulantu. Lica koja dijele ćeliju sa Sejfovićem tvrde da nije imao pištolj kod sebe.

Tužilaštvo tvrdi da je Simić vidio da Sejfović uzima pištolj ali da je svjesno propustio da izvrši pretres. A da je Delalić ostavio prostor Sejfoviću da izvadi pištolj i da ga repetira te da nije stavio katanac na željezna vrata koja je kasnije Sejfović udarao nogom prilikom bijega.

Tužilaštvo tvrdi da Simićev život nije bio ugrožen te da je „lošom glumom“ pokazao da je primoran da posluša Sejfovića.

Sanjina Borčaka Tužilaštvo tereti da je ostvario kontakt sa osobom iz Francuske koja se nalazi u zatvoru u Nici da na lokaciju odnese hranu i odjeću te da svojim automobilom Sejfovića odveze na sigurnu lokaciju. Također mu na teret stavljaju da je dva dana prije 7. septembra odnio pušku i mobitel na lokaciju na putu između Visokog i Kiseljaka.

Tužilaštvo tvrdi da bi osumnjičeni mogli uništiti dokaze, utjecati na svjedoke, ponoviti krivično djelo boravkom na slobodi što su odbrane osumnjičenih kategorično odbacile.

Tužilaštvo je priznalo da još nisu uhvaćene sve osobe koje su učestvovale u planiranju bijega Amela Sejfovića.

Niz kritika odbrana na prijedlog Tužilaštva KS

Vasvija Vidović, advokat Simića i Delalića u dogovoru sa svim odbranama iznijela je zajednički stav da je neprihvatljivo da prijedlog za produženje dobiju 24 sata prije ročišta ako je rok najkasnije pet dana, a posebno što su ga osumnjičeni dobili uoči samog ročišta. Ona je kazala da tužioci nemaju pravo skratiti taj rok.

- Početak ovog procesa je obilježen medijskom harangom da su čuvari krivi, a ne propusti Uprave. Ovdje je došlo do presumpcije nevinosti i što je skandalozno da je snimak dat televiziji što se nadam da će biti predmet istrage.

Advokatica Vidović istakla je da se video snimak koji je prikazan u prilogu Mreža razlikuje od onog koji je ona dobila. Ona je kazala da je snimak prikazan na TV namjerno usporen, te istakla detalj da je Sejfovićev prolazak od prve do druge kapije gdje je pištoljem prijetio Simiću trajao 4 sekunde, ali da se stekao dojam da to je bilo puno više.

Ona je također rekla da zbog daljine pritvora u kojem se nalaze njeni branjenici je onemogućena pripremiti odbranu te je tražila premještaj.

- Simiću nisu predočeni navodi koji se tiču proširenja istrage niti je još ispitan na te okolnosti. S obzirom da to nije učinjeno ne može mu se na osnovu toga zatražiti produženje pritvora. Do danas je Tužilaštvo trebalo dati dokaze za krivična djela koja se stavljaju na teret. Ne postoji osnov sumnje da su Simić i Delalić znali da će Sejfović pobjeći. Tužiteljica se pozvala na Buzova i da je raspoređivao 18.000 KM ni dinar nije predviđen za Delalića i Simića.

Vidović je također navela da Tužilaštvo konstruiše i pravi lanac indicija. Ona je istakla da se raspored stražara pravi dan prije te da se nije znalo ko će raditi taj dan, a s obzirom da je bio praznik neki stražari su zamijenili smjene kao što je to učinio Simić.

- Videosnimak pokazuje da su drugi stražari mirno šetali zatvorom te da su zajedno sjedili stražari i Sejfović sa bocom pića te je jedan stražar koji ne nosi uniformu sa Sejfovićem demonstrirao borilačke vještine. Simića je u 13:36 glavni dežurni obavijestio da Sejfović treba u ambulantu a to je bio Muhamed Karić.

Podsjećamo, Karić je bio uhapšen ali je pušten na slobodu.  

Ko je Sejfovića poslao u ambulantu

Igor Miloš je od Karić Muhameda dobio poziv oko 13 sati da Sejfović treba na pregled.

- Ovo je Simić mogao izvršiti samo ako je dobio naredbu od Karića.

Navodno se Simiću na teret stavlja i prodaja mobilnih telefona te da je pretresom njegovog stana pronađeno šest mobtela koje je njegov otac dobrovoljno predao.

Vidović je istakla da je Sejfovićev saučesnik tačno znao vrijeme i mjesto kad i gdje da ga čeka, a ako postoji komunikacija između Sejfovića i Simića i Delalića neka je Tužilaštvo dokaže.

- Ako je Sejfović i koristio mobitel neka se provede disciplinski postupak a nikako krivični. Neka se kaže i kako funkcionira Kapija 2 i zašto nije adekvatno naoružane osobe i da su bliži saradnici Amera Softića (smijenjenog direktora KPZ Sarajevo op.a.) ulazili nekontrolisano u KPZ, a nema podataka za taj dan.

Vidović je kazala da ne postoji rizik od ponavljanja djela.

I advokat Dževada Hazića Adna Dobojlić je odbacila rizik da postoji mogućnost od ponavljanja krivičnog djela bijega.

Omar Mehmedbašić advokat Mirze Fazlića kazao je da Tužilaštvo luta te da njegov branjenik nije vozio motor, a da se o automobilu može pričati.

Senad Kreho, advokat Igora Miloša kazao je da njegov klijent nije shvatio šta mu se stavlja na teret proširenjem istrage.

Stavlja mu se krivično djelo i to ne u vrijeme kada je uhapšen.

Kreho je kazao da Miloš nema veze sa dovođenjem Sejfovića u ambulantu, da je i ranije jedan zatvorenik bio u ambulanti te se vratio u ćeliju.

Kreho je kazao da su svjedoci Tužilaštva osuđenici, a tvrdnje A.S. koji izdržava kaznu u KPZ da je Miloš čuvao pištolj te da ga je dao Sejfoviću treba i dokazati. Taj teret je na Tužilaštvu KS.

- Ovo je dobro režiran film da bi se Uprava legalizirala, a ima postupak koji se vodi gdje su zatvorenici zarobili stražare – podsjetio je Kreho.

Kreho je kazao i to da se što se Milošu sada stavlja na teret da je navodno prodavao mobitele i davao tablete i bez terapije temelji na tvrdnjama osuđenika.

- Jesu li to svjedoci Tužilaštva KS? Ovo nema nijedan osnov, ja nijedan dokaz nism dobio. Branilac i osumnjičeni moraju imati dokaze kojima raspolaže tužilac.

Kreho je dalje kazao da njegov branjenik ne može ponoviti djelo jer je suspendovan, ne može komunicirati sa svjedocima kada ne zna ni ko su ili izdržavaju kaznu. Dodao je da je on otac maloljetnog djeteta te da sa suprugom čeka drugo dijete.

- Moj je prijedlog da se ovakav neutemeljen prijedlog Tužilaštva KS odbaci.

Za Sanjina Borčaka zatražen je dvomjesečni pritvor te je njegov advokat Muhidin Kapo kazao da je Borčak sam ispričao šta se dogodilo.

- On je zamoljen od prijatelja iz Francuske da njegovom prijatelju koji je u nezavidnoj situaciji odnese nešto za jelo, odjeću na određenu lokaciju. Borčak vidi policiju i helikopter pošalje svom prijatelju i produži prema Kiseljaku. U povratku ga zaustavi policija i pronađe te stvari. Kod njega se može raditi o dobrovoljnom odustajanju. Moj branjenik je uhapšen 9., a Sejfović 10. septembra. Koliko ovi ljudi treba da provedu u pritvoru dok se otkriju oni koji imaju veze s ovim.

Advokat Amira Ibrahimija Daut Bibić kazao je da njegov branjenik ne poznaje Sejfovića ali da je tačno da je bio u Sarajevu 3. septembra ali kako bi prodao automobil Audi 3.

- Moj branjenik jeste ranije osuđivan ali ni za isto ni slično djelo za koje se sada sumnjiči. On ima dijagnozu PTSP i ko bi takvu osobu uzeo za planiranje bijega.

Sve odbrane smatraju da nisu ispunjeni uslovi za produženje mjere pritvora, ali su kazali da im se zato mogu izreći mjere zabrane.       

(NAP/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.