7.10.2017. 12:45
0
BiH obuhvećana Interpolovom akcijom suzbijanja nelegalne podaje lijekova preko interneta
U periodu od 12.9.2017. do 19. 9.2017. godine, na području Bosne i Hercegovine sprovedena je operativna akcija kodnog naziva “PANGEA X”. Operativna akcija je imala za cilj pojačane aktivnosti u borbi protiv ilegalne prodaje lijekova putem interneta i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Na području Bosne i Hercegovine, prema preliminarnim rezultatima, pronađena je i zaplijenjena neprijavljena roba (Medical implant- proizvodnja Švicarska) u ukupnoj količini od 30 paketa, infuzioni set (proizvodnja:Irska) u količini od 270 komada, kao i preparat ”Kamagra a 100 mg” (Sildenafil), preparati za mršavljenje, lijekovi za liječenje probavnog sistema i metabolizma, pilule za erektilnu disfunkciju, preparati protiv opadanja kose i suplementi, u vrijednosti od oko 10.000 US dolara. Navedeni preparati porijeklom su najčešće iz Kine, Indije, Srbije, Turske i Belgije.

Realizacijom operacije ''PANGEA'' ostvareni su određeni ciljevi, posebno u pogledu senzibiliziranja javnosti u vezi problema prodaje ilegalnih lijekova i medicinskih sredstava putem interneta, te unapređenja saradnje između nadležnih agencija za provođenje zakona, a koje se bave ovom problematikom. 

Budući da je operativna akcija ''PANGEA X'' provedena na inicijativu Generalnog sekretarijata Interpola, ista je provedena u 123 zemlje članice Interpola, te ukupno rezultirala zapljenom od 25 miliona falsifikovanih i nedozvoljenih lijekova i medicinskih sredstava, otvaranjem preko 1,058 istraga, zatvaranjem više od 3,584 internet stranica za prodaju, te lišenjem slobode oko 400 osoba u svijetu.

Pored Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je bila koordinator i kontakt tačka za provođenje operativne akcije, u akciji su učestvovali i Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencija za anti-doping kontrolu BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske, Inspektorat Vlade Brčko distrikta, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH, Policija distrikta Brčko BiH, MUP kantona 10 Livno, MUP Tuzlanskog kantona, MUP Srednjo- bosanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, MUP Posavskog kantona-Orašje, MUP Zeničko-dobojskog kantona, MUP Uprava policije-Sarajevo, MUP Unsko-sanskog kantona, MUP Hercegovačko-neretvanski kanton, MUP Zapadnohercegovački kanton.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.