24.10.2017. 14:05
2
"Ramiza sam pitao koliko novca treba, odgovorio mi je 16.000 KM. Kuću sam ti pokrio džaba, je li mi to hvala za sve što sam napravio za tebe?!"
Nastavljeno je suđenje osobama koje se sumnjiče za zloupotrebu položaja i nezakonito zapošljavanje u Elektroprivredi BiH.

Jučer su u Općinskom sudu u Sarajevu saslušana dva svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo. Tako je nastavljeno suđenje generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA), Amiru Zukiću, kao i ostalim osobama koje su optužene u sklopu akcije "Bosna".

Osim Amira Zukića, sudi se i još jednom dugogodišnjem članu SDA i potpredsjedniku ove stranke, Asimu Sarajliću, potom Esedu Džananoviću, nekadašnjem direktoru Elektroprivrede, a tu su još tri osobe koje se sumnjiče za nezakonito zapošljavanje u ovom preduzeću.

Prije početka saslušanja svjedoka Tužilaštva KS, Ismeta Alihodžića i Azre Talić, inače uposlenika Elektrodistribucije Zenica, sutkinja Tanja Curović je na raniji zahtjev Mirsada Kukića donijela odluku o razdvajanju ovog krivičnog postupka, tako da će se Kukiću zbog bolesti suditi odvojeno u odnosu na Amira Zukića i ostale osumnjičene.

Sutkinja je istakla kako je je razlog takve odluke "ekonomičnost i efikasnost samog postupa", prenosi Dnevni Avaz. Svjedok, Ismet Alihodžić, koji je dobio imunitet od Tužilaštva KS da svjedoči, jučer je u sudnici rekao da optuženog Ramiza Karavdića poznaje dugi niz godina i da imaju familijarne veze, jer je Karavdić, naime, tetak njegove supruge. 

16.000 KM za električara

Prema pisanju Avaza, ispričao je da ga je Karavdić u aprilu 2016. godine zvao da mu nađe tri električara da ih zaposli u Elektroprivredu BiH, ali da oni moraju platiti oko 16.000 KM, što je on prenio svom kolegi Seadu Keseroviću, čiji su sinovi bili nezaposleni. Keserović je nakon toga pristao dati taj novac.

"Sjetio sam se kolege Seada Keserovića i bilo mu je drago što može sina zaposliti za pare kada sam ga obavijestio. Kada sam Ramiza pitao koliko novca treba, odgovorio mi je 16.000 KM. To sam za Keserovića učinio zato što mi je kolega, pa onda neka zaposli dijete ako ima pare", izjavio je svjedok tokom jučerašnjeg suđenja.

"Ramiz je par puta dolazio kod mene kući, on je tetak moje supruge. Imao je više brojeva telefona. Za jedan broj mi je rekao da ga mogu dati samo Keseroviću i da se prisluškuju razgovori", izjavio je svjedok.

Da bi dobio posao moraš biti član SDA

Alihodžić je ispričao da ga je Karavdić prošle godine u kafani "Bačo" u Vozući kod Zavidovića upoznao i sa optuženim Nedžadom i Senadom Trakom iz Visokog, te da mu je tada navodno rečeno da što se tiče zaposlenja "ako neko nije član SDA, može i umrijeti, ali se neće zaposliti".

Ovaj svjedok je rekao da je u dokumentaciji za zaposlenje koje je dobio bila i potvrda o članstvu u SDA i da mu je kasnije Karavdić rekao da je cijena za pravnike i ekonomiste bila od 20.000 pa do 25.000 KM. Rekao je kako je kasnije cijena za obične električare sa 16.000 porasla na 20.000 KM, jer mu je navodno Senad Trako rekao da "ovi uzimaju 16.000 KM, a Ramiz onda radi džaba".

Svjedok je izjavio i kako mu je Brajko Hasančić govorio da mu je dobro jer radi u Elektroprivredi BiH, kao i da mu je "izletjelo" kada je rekao: "Možeš i ti, ako imaš pare", te se čuo s Karavdićem, koji je, umjesto 16.000, tražio 17.000 maraka. Prema riječima svjedoka, Hasančić je pristao na taj iznos.

Odbrane Trake i Karavdića su osporile ovakve navode. Senad Pizović, advokat Senada Trake, pitao je svjedoka koliko je puta dao iskaz, na šta je ovaj rekao da je u dva navrata davao iskaz. Ipak, Pizović je Sudu predao pet zapisnika s Alihodžićevim potpisima.

Pizović je potom upitao, prema pisanju Avaza, zašto je pristao da traži mušterije za Karavdića i bude posrednik tim nezakonitim radnjama, a u istrazi je rekao da mu se nije sviđalo to što radi optuženi, te da je to radio jer je "imao dobre namjere".

Karavdić rekao da Alihodžić laže i da mu je džaba kuću pokrio

Karavdićev advokat, Sanjin Bandović, pitao je svjedoka da li je tačno da je ranije osuđivan i da mu je nadimak Bitanga, na šta je on odgovorio da je on osuđivan, ali da mu je nadimak Burek, a ne Bitanga. 

Optuženi Karavdić je također imao pitanja za svjedoka Alihodžića. On je dodao da je "90 posto onoga što je svjedok rekao laž", te je dodao:

"Kuću sam ti pokrio džaba, je li mi to hvala za sve što sam napravio za tebe?! Odgovori mi ko ti je pomogao da nađeš posao", upitao je Karavdić, dok je svjedok rekao da se sam zaposlio.

Podsjećanja radi, optužnica tereti generalnog sekretara SDA, Amira Zukića, da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako, te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine. 

Ista optužnica Eseda Džananovića tereti za zloupotrebu položaja, a Asima Sarajlića za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem. Suđenje će biti nastavljeno 13. novembra ove godine.


2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.