9.11.2017. 9:39
5
FUP u Sarajevu uhapsio više osoba: Privedeni Kurteš, Mioković, Maslo, Kačapor
Federalna uprava policije jutros od sedam sati pretresa nekoliko lokacija u Sarajevu, među kojima su i privatni stanovi više lica.
Federalna uprava policije od ranih juranjih sati, na području Kantona Sarajevo provodi  operativnu akciju kodnog naziva “Registar“, a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinjen od strane  Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

- Postupajući po navedenom Izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953.g.), D.M. (1958.g), te K.K.(1971.g), E.M.(1976.g.) i jedan strani državljanin inicijala A.R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to  provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

Više sarajevskih portala nezvanično saznaju da su među uhapšenim i bivši članovi SDP-a Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i još nekoliko osoba. 

Iz Tužilaštva BiH je pojašnjeno da aktivnosti provode policijski djelatnici Federalne Uprave policije, a odnose se na bivše dužnosnike MUP-a FBiH i sa njima povezane osobe.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Federalne Uprave policije, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na vršenju pretresa i privođenju osumnjičenih u okviru predmeta Tužiteljstva BiH.

Aktivnosti se odnose na 4 osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu-poduzeće, a među kojima su i bivši dužnosnici MUP-a FBiH.

Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 1 milion KM.

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH u koordinaciji sa policijskim djelatnicima, nakon privođenja će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(NAP/Alen Avdić)
5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.