20.2.2018. 10:19
0
Podignuta optužnica protiv Amira Haskića, želio se pridružiti ISIL-u
Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti, da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama tzv. „ISIL“-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u mjesecu novembru 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt sa aktivnim pripadnikom tzv. „ISIL“- a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima „ISIL“-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj skupini, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine, te kao pripadnik terorističke skupine tzv. „Islamske države“, sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji.

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. stavak (2) Kaznenog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.