25.5.2018. 15:10
0
Lukač i Vrećo pred Anketnim odborom o slučaju David Dragičević
Pred Anketnim odborom danas je izjavu dao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u vezi informacija o tragičnoj smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića. Lukač je rekao da stoji iza svojih riječi koje je do sada rekao. Ponovio je da je bio na službenom putu prije nestanka mladića, a da se vratio u vrijeme kada je pronađen.

On je rekao da ministar bude obaviješten o slučaju, a tužilac bude obaviješten o pronalasku tijela i on odlučuje da li inspektori mogu izaći na uviđaj ili da neko od njih bude prisutan. Potvrdio je da je obaviješten o toku istrage naročito kada je u vezi sa težim krivičnim djelima ili o stvarima koja uznemiruju javnost.

Da li ste u toku istrage kontaktirali tužioce?

- Dva puta sam na to pitanje odgovorio u NSRS. Poslije podnošenja izvještaja tužilaštvu nakon dan dva sam informisao tužioca Lepira da je izvještaj podnesen i rekao sam mu da bi bilo dobro da tužilaštvo bude transparentno.

Ministar je rekao da je zajednička bila odluka rukovodilaca MUP-a RS da se izađe na press konferenciju s obzirom na pritisak javnosti te da budu transparentni. 

Lukač je kazao da nigdje nije rekao da je pokojni David Dragičević izvršio krađu.

Znate li da nije urađen uviđaj u kući?

- Da znao sam ne u tom trenutku, zato smo i izvršili promjene u PS Lauš. Dežurni inspektor iz nemara nije izašao na uviđaj, drugi dan je izašao i rekao da nema potrebe vršiti uviđaj. Ta krađa se u tom trenutku nije mogla dovesti u vezi sa Davidom Dragičevićem. To je bio propust.

Anketni odbor je saslušao i tužioca Dalibora Vreću, koji je postupajući tužilac u slučaju David Dragičević.

Vrećo je na početku istakao da želi Odbor da upozna s činjenicom da ga saslušavaju u vrijeme dok još vodi predmet.

- Mislim da još nije donesena odluka, molit ću vas da razumijete da neću moći na sva pitanja dati odgovor. Disciplinski prekršaj tužioca je iznošenje komentara o predmetu dok traje istraga – rekao je Vrećo.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović upitao je Vreću da li je Tužilaštvo bilo obaviješteno o nestanku Davida Dragičevića, rekao je da nema tu informaciju i da je u predmet kasnije uključen.

Vrećo je rekao da ne može odgovoriti na pitanje da li je poslije pronalaska tijela izvršen pregled odjeće i džepova pokojnika.

Da li je postojala mogućnost podmetanja predmeta u džepove pokojnika, takođe je rekao da ne može odgovoriti. Vrećo je rekao da postoji zapisnik o uviđaju koju su sačinili PU Banjaluka.

Rekao je i da mu je poznat sadržaj naredbe obdukcije i da niko od tužilaca nije prisustvao obdukciji.

– Naredbu za toksikološku analizu sam ja izdao – istakao je Vrećo.

Dodao je da je dobio dopis od MUP kojim mu je proslijeđen dopis Zavoda za sudsku medicinu u kojem se navodi da nemaju laboratoiju za toksikološku analizu.

Vrećo je rekao da nikog nije obavještavao o sadržaju dokumenta ili dokaza u njegovom tužilačkom spisu i da je on donio nalog za toksikološku analizu u Beogradu.

Da li je tačna izjava Ilića da ste prije izvještaja o smrti bili na konstultativnom razvogoru sa njim, potvrdno je odgovorio.

– Ja sam 26. marta obaviješten da ću postupati u ovom predmetu, a izvještaj je podnesen tri dana kasnije- istakao je Vrećo. Kaže da je sve radio u konsultacije sa glavnim tužiocem.

On je potvrdio da Tužilaštvo još nije donijelo odluku zbog toga što još provode istražnje radnje i utvrđuju da li je smrt Davida Dragičevića prouzrokovana krivičnim djelom ili nije.

- Mi poduzimamo sve radnje koje imaju punu snagu bez obzira što nismo okvalifikovali djelo – rekao je Vrećo.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.