17.12.2018. 18:29
1
Dva mjeseca kasnije ništa se ne zna: Zašto Tužilaštvo i Sud BiH ne žele preuzeti predmet ubistva sarajevskih policajaca?!
Puna dva mjeseca od ubistva dva policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića navršit će se 26. decembra, a još uvijek nije otkriveno ko ih je i zašto brutalno likvidirao.

Šutnja svih nadležnih institucija samo produbljuje sumnju i otvara prostor za nagađanja. Tri osobe su uhapšene u nekoliko različitih policijskih akcija, određen im je pritvor ali je nejasno za šta se zapravo terete u slučaju ubistva sarajevskih policajaca.

Advokati prvog uhapšenog Srećka Trifkovića, kojem je ročište za određivanje pritvora bilo zatvoreno za javnost, zatražili su da predmet peuzme Državno tužilaštvo, odnosno Državni sud gdje mu se već sudi u okviru predmeta Danilo Cicović i drugi. Trifković se u predmetu Cicović i drugi tereti za organizirani kriminal, tešku krađu, pranje novca, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Advokatica Nina Kisić koja zastupa Trifkovića kazala je za Patriju da je danas došla odbijenica za preuzimanje predmeta jer „Sud nije imao uvid u spis Kantonalnog suda“. Najavila je i izjavljivanje žalbe na tu odluku Suda. Odluka se čekala mjesec dana.

Istragu već skoro dva mjeseca vodi Tužilaštvo KS, a dodatni problem stvara i to što se istraga odnosi na područje Republike Srpske te je većina pretresa i hapšenja obavljena na tom području. Dragocjeno vrijeme oduzima i pribavljanje saglasnosti nadležnih sudova kako bi se uopće omogućio pretres. Tako primjerice Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) liši lice slobode i preda ga u nadležnost MUP KS. Umjesto da je SIPA nosilac ove istrage, ta policijska agencija služi kao servis za međuentitetsku saradnju!

Iz Tužilaštva BiH nakon prve reakcije kada je izjavljeno saučešće i izražena spremnost za pružanje svakog vida pomoći u okviru svoje nadležnosti, nikada se više nisu oglasali. Na brojne upite ne odgovaraju. V.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić više je zabrinuta da li će biti izabrana za glavnu tužiteljicu nego da se riješi slučaj nezapamćene likvidacije policajaca. Valjda to nije u okviru njene nadležnosti!

Ubistvo dva sarajevska policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića dogodilo se u jutro 26. oktobra na Alipašinom Polju kada su policijskim automobilom naišli na grupu automafijaša koji su pokušali ukrasti automobil golf VI hrvatskih registarskih oznaka. U policijski automobil ispaljeno je više metaka. Na licu mjesta Šehović je podlegao, dok je Vujinović preminuo na KCUS-u nekoliko sati kasnije. Automafijaši su automobilom za samo nekoliko minuta prešli na teritoriju RS-a gdje MUP KS nema nikakvu nadležnost ni mogućnost djelovanja. Mogu računati samo na (ne)saradnju MUP RS.

U opsežnoj policijskoj akciji koja je uslijedila nakon ubistva u kojoj su učestvovale sve policijske agencije izvršene su desetine pretresa na području bh. entiteta Republika Srpska i to u Istočnom Sarajevu, Palama, Mokrom, Sokocu, Zvorniku. Privedeno je više od 80 osoba, a osim Trifkoviću pritvor je određen i Slavenu Dakiću. On se sumnjiči za tešku krađu i spriječavanje dokazivanja. I u tom slučaju je ostalo nejasno kako ga Tužilaštvo KS povezuje sa slučajem ubistva dva sarajevska policajca. Krajem novembra uhapšen je i Miloš Obradov kojem je određen jednomjesečni pritvor. I on se dovodi u vezu sa ubistvom, ali prema svemu sudeći, pravim ubicama još nema traga.

Iako to niko ne želi javno reći, i u MUP KS i u Tužilaštvu KS saglasni su da istragu ubistva policajaca preuzmu državne institucije, naročito jer se radi o automafijaškoj grupi odnosno krivičnom djelu organizirani kriminal. Dvojici od trojice uhapšenih sudi se na Državnom sudu. I to opet nije dovoljno da se preuzme predmet od Tužilaštva KS!

Svako odugovlačenje otežava i prikupljanje dokaza koji su ključni za rješavanje ubistva. A možda to i jeste cilj. Ne bi bio prvi put.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.