24.4.2019. 13:12
3
Ko su uhapšeni Armin i Nermin Ćulum i kako je Arkanov kum pozvao Krunića u Beograd da "raščiste stvari": Krunić pogođen sa dva metka u glavu, pratili ga u kafani
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnijeli su izvještaj Tužilaštvu RS-a protiv osumnjičenih za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, te pokušaja ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića.

MUP RS-a je izvještaj podnio protiv Emilija Balde, Željka Kovačevića i Benedija Đukanovića. "ATV" nezvanično saznaje da je četvrti uhapšeni Goran Milanović pušten na slobodu i protiv njega nije podnesen izvještaj.

"Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su izvještaj Republičkom tužilaštvu, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije i organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala protiv lica inicijala Ž.K., E.B. i B.Đ. zbog postojanja osnova sumnje da su 22.04.2019. godine oko 22:30 časova u mjestu Glamočani, opština Laktaši, izvršili krivično djelo 'Teško ubistvo' na štetu Slaviše Krunića Slaviša i Žarka Pavlovića i krivično djelo 'Teško ubistvo' u vezi sa krivičnim djelom 'Pokušaj', na štetu lica Gorana Ilića", navodi se u saooćenju MUP-a RS.

Kako se dalje navodi u saopštenju, osumnjičeni su pomenuta krivična djela izvšili na način što su nakon planiranja, vatrenim oružjem, ubili Slavišu Krunića iz Banjaluke i Žarka Pavlovića sa Pala, te nanijeli teške tjelesne povrede opasne po život Goranu Iliću iz Banjaluke.

"Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a  Republike Srpske u saradnji sa policijskim službenicima drugih policijskih uprava MUP-a RS i Specijalnom antiterorističkom jedinicom, a pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske jučer, 23.04.2019. godine su izvršili su uviđaj na licu mjesta izvršenja krivičnog djela, nakon čega je privedeno i saslušano više desetina lica, izvršeno je više pretresa nepokretne i pokretne imovine kod osumnjičenih lica, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više predmeta koji mogu poslužiti u daljem krivičnom postupku", navedeno je u saopćenju.

Osumnjičeni Željko Kovačević je smrtno stradao na mjestu pucnjave, dok je osumnjičeni Emilio Baldo, koji je jučer uhapšen, jutros sproveden u Republičko tužilaštvo. Osumnjičeni Benedi Đukanović iz Banjaluke još je u bjekstvu i za njim policija aktivno traga, a raspisana je i potjernica, zaključili su u MUP-u RS-a.

Slobodan Vasković iznio detalje klasične "sačekuše"

Banjalučki novinar, Slobodan Vasković, na svom blogu je napisao detalje ubistva poznatog biznismena, te je napisao kako je spomenute informacije dobio od svog izvora. On je u svom blogu napisao:

Ubice su Slavišu Krunića pratili danima prije nego su se odlučili za napad. To svjedoči mjesto na kojem je pucano; Do njegove kuće moglo se stići na dva načina, ali on je uvijek korisitio put na kojem je i organizovana sačekuša. Ubice su automobilu prišli na krivini na kojoj je automobil morao usporiti, piše Vasković.

Prema riječima njegovih izvora, ubice su automobilu u kojem su bili Krunić, Žarko Pavlović i vozač Goran Ilić prišli sa desne strane - one na kojoj je sjedio Krunić. Nakon toga jedan je krenuo ka vozilu direktno, a drugi ostao na desnoj strani. “Jedan od ubica je išao direkno na Krunića, dok je drugi ciljao u pratioca. Krunić je pogođen kroz prednju šajbu i to sa dva direktna hica u glavu.

Riječ je o pancirnim mecima. Krunića je, po svemu sudeći, likvidirao Benedi Đukanović, koji je u bjekstvu. Krunić je na mjestu napada podlegao. Nije poznato ko je od ostalih uhapšenih i osumnjičenih za ubistvo likvidirao Žarka Pavlovića, koji je, takođe, pogođen u glavu”, kaže izvor Slobodana Vaskovića.

On dalje kaže da je vozač Goran Ilić uspio da se spasi tako što je pokazao izvanrednu hrabrost i sposobnost snalaženja u izuzetno teškoj situaciji: Sa nekoliko prostrelnih rana borio se sa ubicama i uspio je da preživi. Krunić je, prije dolaska kući, sjedio u obližnjoj kafani, a sat i po prije njegovog polaska, vozača je poslao do kuće, ali ubice tada nisu reagovale.

To znači da je neko od njih ili njihovih saradnika sve vrijeme posmatrao i pratio Krunića dok je bio sa društvom u kafani, a kada je krenuo, dojavio je ubicama. Nema nikakve dileme da je ubistvo Krunića naručeno, ali se još uvijek ne zna ko je naredio likvidaciju.

Policija je, prema istim tvrdnjama, u potragu za ubicama krenula nekoliko časova nakon likvidacije. Krunić i Pavlović ubijeni su 22.03.2019. oko 22 časa i 30 minuta. Mediji su tokom dana objavili da je kod Dervente zaustavljeno vozilo u kojem se nalazio Đukanović, koji u tom trenutku nije bio osumnjičen za ubistvo. Nakon kontrole, Đukanović je pušten, a vozio je, kako se navodi, Golf 7. Uhapšeni su, zbog sumnje da su izvršili višestruko ubistvo i ranjavanje, Goran Milanović i Emilio Baldo. Takođe su uhapšeni i braća Armin i Nermin Ćulum iz Sanskog Mosta.

Ko su braća Armin i Nermin Ćulum?

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) je uhapsila braću Ćulum Armina i Nermina iz Sanskog Mosta jer se dovode u vezu s ubistvom Slaviše Krunića, biznismena iz Banje Luke. Inače, Armin Ćulum zvani Boki poznat je policijskim agencijama širom Evrope, kao i njegov brat Nermin, prenosi Avaz.

Oni su na čelu bajkerske organizacije "United Tribuns", koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost, a u Evropi su proglašeni za treću najveću opasnost za sigurnost. Ova grupa se, prema pisanjima brojnih evropskih medija, bavi raznim kriminalnim poslovima. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 2014. pretresla je kuću Armina Ćuluma u okviru međunarodne policijske akcije "Ezel", koju je provodilo 900 policajaca na području BiH, Austrije i Njemačke. Tada je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom. "United Tribuns" djeluje u Austriji i Švicarskoj, a njihovi direktni konkurenti su grupe "Hells Angels" i "Bandidos". Nedavno je čak i nekadašnji reprezentativac BiH, Ognjen Vranješ, objavio fotografiju na Instagramu s Nerminom Ćulumom.

Sutra sahrana Slaviše Krunića

Komemoracija ubijenom Slaviši Kruniću, predsjedniku Uprave kompanija "Sector Security", "Žitopeka", "Žitoprodukt" i "Sector ADS", biće održana sutra u 09:00 sati, a sahrana istog dana u 13:00 sati, saopćeno je danas iz "Sector Securityja".

Komemoracija će se održati u kongresnoj sali kompanije "Sector Security" u Banjaluci. Sahrana će se obaviti na porodičnom groblju u Glamočanima.

Željko Kovačević član kriminalnog miljea

U razmjeni vatre, ubijen je jedan od napadača, Željko Kovačević. Prema dobro obaviještenim izvorima, u napadu na Krunića bilo je angažovano više osoba. Osim Kovačevića, na automobil u kojem je bio Krunić pucala je još jedna osoba, dok je još nekoliko osoba bilo angažovano kako bi pratilo Krunićevo kretanje. Isti izvori navode da Kovačević nije imao nikakvog dodira sa Krunićem, odnosno da se radi o naručenom ubistvu. Riječju, Kovačević je bio plaćeni ubica.

To potvrđuje i podatak da je prije odlaska na svoje imanje, Krunić bio u jednoj kafani u blizini, što je uobičajeno radio. Za to vrijeme, njegov vozač se sam vozio do imanja, ali se nije ništa desilo. Potom se vratio po Krunića i desio se napad, što znači da je bio praćen i da je napadačima javljeno kada je njegovo vozilo krenulo prema imanju.

Napadač, Željko Kovačević je osoba iz kriminalnog miljea, odranije poznata policiji. Hapšen je u februaru 2011. godine u akciji "Strijelac", a policija je na porodičnom imanju pronašla 452 predmeta za koja se sumnjalo da su ukradena. Kovačević je zbog ovoga u međuvremenu osuđen prvostepenom presudom na pet godina zatvora. Mediji su ranije objavili da je Kovačević od vlasnika poznate banjalučke roštiljnice "Kod Muje" Amira Smailagića na ime zelenaških kamata na datu pozajmicu iznudio 24.800 KM.

Ko je bio biznismen Slaviša Krunić?

Slaviša Krunić bio je vlasnik nekoliko firmi, koje su zapošljavale blizu dvjie hiljade radnika. Njegove najpoznatije firme su zaštitrska agencija „Sector Security“ i „Žitoprodukt“, a imao je lanac pekara „Žitopeka“.

Gostujući u emisiji „Face TV“ 2015. godine, Krunić je rekao da je „dio snaga koje grade ovu državu, a ne koje je razgrađuju“. Tada je naveo da je, pošto nije pristao na uslove koje mu je postavila vlast, bio suočen sa problemima, te da je on, kao rođeni Banjalučanin, postao nepodoban. Odranije je poznato da je zaštitarska firma „Alfa“, prije nekih šest godina, činila sve da od Krunića preotme „Sector Security“. Glavni operativci u tom prljavom poslu bili su Miloš Čubrilović Čubri, nekadašnji šef obezbjeđenja Milorada Dodika, i Velibor Šotra, također osoba iz režimskih krugova. Oni nisu uspjeli u toj namjeri, a kasnije su pali u nemilost Dodika i već godinama nisu na javnoj sceni, piše Žurnal.

Čubrilović se rijetko pojavljuje u Banjaluci, a Šotra je i dalje u kriminalnim poslovima. Krunić je imao problema i sa vlasnicima drugih zaštitarskih agencija, a neki su mu prijetili i javno, poput Saše Milakovića, vlasnika agenije VIP Security iz Prijedora. Bio je i vlasnik lanca pekara „Žitopeka“, koje je osnovao njegov otac. Krunić je kasnije kupio i banjalučki „Žitoprodukt“.

U jednom intervjuu nakon kupovine „Žitprodukta“ izjavio je da nije mogao dozvoliti da taj nekadašnji banjalučki gigant tek tako propadne. U razgovoru, koji je s njim u decembru 2015. godine vodio Bedrudin Gušić, Krunić je istakao da je bila „poslovna i moralna obaveza“ da se „Žtoprodukt“ digne na noge i da mu se vrati mjesto koje zaslućuje u poslovnom svijetu, prenosi Žurnal.

„U Žitoproduktu radi nešto više od 70 profesionalaca svih narodnosti. Komšija iz lokalne sredine u kojoj poslujemo. Nismo gledali kako se zovu ni kad su se zapošljavali i nećemo nikad. Ponosan sam na svoje timove koji su prava slika Bosne i Hercegovine i koji su prije svega ljudi. O prebrojavanju krvnih zrnaca nema govora. Žitoprodukt, a i ostale kompanije naše grupacije su dokazale i evo dokazuju već 15-ak godina realnu sliku naše države. Ne može nijedna politička priča biti relevantnija od činjenice da Ramiz, Zoran i Zlatko rade zajedno – sve trojica nosioci najviših ratnih priznanja, i to različitih na različitim stranama. Bosna i Hercegovina je naša domovina i dužni smo je napraviti boljim mjestom za život. Svi mi. Ja u to vjerujem, jer u suprotnom ne bih sigurno ovdje ostao s porodicom i razvijao biznis“, rekao je tada Krunić.

Slaviša Krunić bio je i vlasnik 24 posto dionica banjalučke Alternativne televizije, koje je prethodno otkupio od nekolicine akcionara. Mediji su ranije objavljivali da je nekadašnja direktorica ATV Nataša Tešanović zakulisnim igrama i spletkama onemogućila Slavišu Krunića da, i pored velikog udjela u vlasništvu televizije, ostvari svoja prava i interese kao partner, ali i suvlasnik ATV-a.

Slaviša Krunić i njegov „Sector Security“ bili su pokrovitelji i humanitarnih akcija. U decembru 2011. godine, povodom desetogodišnjice osnivanja firme, organizovali su donatorsko veče "Pobijedimo laforu, pomozimo sestrama Gajić".

Ljuban Ećim pozivao Krunića u Beograd da "raščiste stvari"

Prije tri mjeseca Slaviša Krunić primio je poziv iz Beograda, prenosi Žurnal. Na drugoj strani bio je odbjegli ratni zločinac i član Zemunskog klana – Ljuban Ećim. Banjalučkog biznismena, vlasnika zaštitarske agencije Sector Security, Arkanov kum Ljuban Ećim  pozvao je u Beograd da “raščiste neke stvari, jer se više ne može tako ponašati”. Krunić je odbio otići. 

“Zbog cinkaroških i policijskih zloupotreba pi*** Slaviša Krunić zaslužuje da mu pošaljem suknjicu da nosi umjesto pantalona”, napisao je 19. juna prošle godine na svojoj Facebook stranici bivši Arkanov pratilac Saša Milaković.  

Saša Milaković sada se zove Ivan Tomić. Stvarni je vlasnik zaštitarske agencije VIP Security. Krunić mu je bio direktna konkurencija u poslu i on nije skrivao mržnju prema njemu, prenosi Žurnal.

“Tajkunski zelenaš – pi*** cinkaroš Slaviša Krunić preko par svojih policijskih zvaničnika u Banjaluci i Prijedoru pokušava da vrši pritisak na nekorumpirane policajce koji nisu na njegovom platnom spisku da vrše kontrole pripadnika VIP Security i da ih pozivaju na informativne razgovore. Krunić preko svog prijatelja u Obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH vrši kontrolu mog Facebook profila, mojih objava na njemu u privatne svrhe zelenaša Slaviše Krunića”, napisao je Milaković. 

Dok je bio u zatvoru, gore spomenuti Kovačević je upoznao Emilija Balda. S njim je posljednjih mjeseci provodio najviše vremena. Upravo zbog toga policija sumnja da je Baldo Kovačevićev saučesnik u ubistvu. 

Kovačević je, prema informacijama Žurnala,  nakon izlaska iz zatvora imao kontakte i sa Sadom Seferovićem Đugumom, suosnivačem bajkerske skupine – “United Tribunsi”. Đugum je poslovni partner braće Ćulum, Armina i Nermina, koji su protjerani iz Njemačke zbog organiziranog kriminala i veza sa ruskom bajkerskom grupom – Noćni vukovi. Nadalje, u direktnoj vezi sa sa Tribunsima je i Prijedorčanin Igor Bilbija, vođa bosanskohercegovačkog ogranka Srbske časti koji je prošle godine prisegao na vjernost takozvanom Narodnom sindikatu koji sebe još naziva i Brigadom, prenosi Žurnal.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.