10.6.2019. 12:37
0
Amel Kurtić sumnjao da mu je ranjavanje "naštimao" Ammar Kapidžić: Prišao sam Amelu, a on mi je rekao: "Živ sam, upucao me". Ovjerio ga je sa dva hica dok je ležao
Dvadesetdevetogodišnji Amel Kurtić došao je pred kuću Ammara Kapidžića s namjerom da ga ubije, a nakon čega je planirao da počini samoubistvo. Podsjećanja radi, Kurtić je nakon ubistva istjerao prijatelje iz automobila, a onda je sebi pucao u glavu iz pištolja.

Pojedini mediji u BiH su napisali da je povod za to do sada nerasvijetljena pucnjava iz novembra 2018. godine ispred teretane na Stupu, a u kojoj je Kurtić teško povrijeđen, te je ostao prikovan za invalidska kolica. 

Podsjećanja radi, pucnjava se dogodila u Ulici Džemala Bijedića do broja 226, u sarajevskom naselju Stup, kada je hicima iz pištolja teško ranjen 28-godišnjeg Amel Kurtić iz Sarajeva. Kurtić tada nije želio sarađivati s policijom i samo je kazao kako on "nije šmeker".

Amel Kurtić teško ranjen ispred teretane na Stupu

Kurtić je napadnut oko 18:15 sati u trenutku dok je izlazio iz novoosnovanog fitness centra "Oxide Gym". Pretpostavlja se da je Kurtića napadač cijelo vrijeme čekao da završi trening. Prema onome što se moglo saznati od očevidaca događaja, Kurtić se u hodniku teretane mimoišao sa napadačem koji je bio u crnim pantalonama, crvenoj jakni i sa crnim kačketom. Kada prošao pored napadača, on je Kurtiću ispalio jedan hitac u leđa. Pogođeni mladić je pao, a napadač, koji se našao iznad njega i sa udaljenosti od 15-ak centimetara ispalio mu je još dva hica u grudi, pisalo je svojevremeno Oslobođenje.

Da se radilo o spretnom izvršiocu govori podatak da su pucnji bili prigušeni jer je napadač vjerovatno imao prigušivač, a pištolj je držao u papirnoj kesi kako iza sebe ne bi ostavio čahure.

- Znam da je Kurtić radio jake treninge snage i bio spreman, jer se bavi MMA borbama. Kad sam naišao, vidio sam ga na podu. Pomislio sam da je kolabirao nakon treninga. Prišao sam, a on mi je rekao: "Živ sam. Upucao me je". Napadača nisam vidio i vjerovatno je pobjegao između kuća ili ga je čekao auto. Amel mu je sigurno vidio facu. Vjerovatno se radi o nekoj osveti ili naručenom ubistvu, jer ovaj ga je, kao pravi profesionalac, ovjerio sa dva hica nakon što je pao - rekao je tada izvor Oslobođenja i očevidac pucnjave.

Nakon što je Kurtić zadobio teške povrede opasne za život, hitno je prebačen na KCUS gdje su mu izvađena dva zrna. Kurtić je sumnjao da mu je ranjavanje "naštimao" Ammar Kapidžić, koji je navodno iste noći došao do njegove kuće da se obračunaju.

Kurtić ostavio majci oproštajno pismo

Prema pisanju Faktora, Kurtić je poslao pismo svojoj majci u kojoj joj je napisao šta namjerava da uradi, a potom ju je zamolio da mu oprosti zbog onoga što će učiniti.

Sa sobom je poveo i 23-godišnjeg Armina Iglicu i 19-godišnjeg Alema Šojku, koji su uhapšeni zbog ubistva Ammara Kapidžića, te su danas predati u nadležnost Tužilaštva KS. Da li su oni znali šta on namjerava uraditi i ko od njih je pucao u nesretnog mladića, još uvijek se ne zna i sve je predmet istrage. 

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu će ispitati navedene osobe, a nakon toga bi trebao donijeti odluku o prijedlogu za određivanju pritvora Iglice i Šojke.

Iglica i Šojko su nakon potjere uhapšeni u selu Pervizi između Bjelašnice i Visočice, gdje su nakon pucnjave pobjegli skupa sa Kurtićem, čije je beživotno tijelo pronađeno nešto dalje, u selu Odžaci, na području općine Konjic. Prema dosadašnjim informacijama, Kurtić se upucao istim pištoljem iz kojeg je usmrtio i Kapidžića.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo za Iglicu i Šojku je zatražilo jednomjesečni pritvor, a na teret im se stavlja ubistvo na podmukao način i iz osvete. Odluku će danas donijeti sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu.

Pronađeno oružje i dvije bombe

Kako se ističe u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo, daljnjom pretragom terena u blizini sela Luke, mjesto Bjelimići, općina Konjic, na makadamskom putu prema vrhu Visočice pronađeno je vozilo u kojem se nalazilo tijelo Amela Kurtića (29), za kojim se još tragalo.   

Iz Kantonalnog MUP-a ističu da su uviđaj napravili službenici HNK i Sektora kriminalističke policije, pod nadzorom tužioca Hercegovačko-neretvanskog kantona. Uviđaju su prisustvovali i službenici KDZ-a Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, s obzirom na to da su u vozilu pronađeni oružje i dvije ručne bombe.

Dnevni Avaz jučer je pisao da je navodni motiv ubistva Ammara Kapidžića novčani dug. Jedan od osumnjičenih se raspravljao s njim oko novca, dok je Amel Kurtić, koji je kasnije izvršio samoubistvo, čak u jednom trenutku pokušao smiriti situaciju. Međutim, svađa se nastavila, izmakla kontroli i završila ubistvom Kapidžića, pisao je jučer Avaz.

Kapidžić je ubijen ispred porodične kuće u Sokolović-Koloniji, a, prema informacijama, u njega je Kurtić ispalio četiri hica. Policijska potjera za osumnjičenima odmah je pokrenuta nakon dojave o ubistvu.

Trojica muškaraca, prema pisanju Avaza, uputila su se ka Bjelašnici, no Kurtić je prijateljima rekao da izađu iz automobila, da se ne brinu i da će on preuzeti krivicu na sebe. Nedugo zatim izvršio je samoubistvo upucavši se u glavu u selu Luke.

Podsjećanja radi, u pucnjavi koja se dogodila u subotu navečer u ulici Francuske revolucije ubijen je Ammar Kapidžić ispred svoje porodične kuće. Riječ je o mladiću koji se bavio sportom, inače sinu profesora Kemala Kapidžića, koji predaje u Četvrtoj gimnaziji Ilidža. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.