14.8.2019. 8:49
2
Adis Pokvić pušten na slobodu, prijeti mu kazna do pet godina zatvora
Adisu Pokviću iz Gornjeg Vakufa prijeti zatvorska kazna od jedne do pet godina zatvora jer je na kući svoje porodice i pet automobila parkiranih u dvorištu među kojima je i njegov automobil 5. avgusta ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka i koje veličaju genocid u Srebrenici. Pokvić je u naselje Krupa stigao iz Austrije gdje živi.

Pokvić je čak medijima davao i izjave o tom događaju, iako je znao da je policiji upućena lažna prijava jer je on počinilac. Pokvić je na ispitivanju u policiji priznao da je on ispisao te poruke i time počinio krivično djelo iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

“Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”, precizirano je Krivičnim zakonom.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužilaštvu. 

Ovaj incident unio je nemir među stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja gdje zajedno živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo. 

Općinski načelnik Sead Čaušević osudio je ovaj događaj te zahvalio svim vjerskim službenicima, članovima Općinskog vijeća, političkim strankama i građanima koji su svojim djelovanjem doprinijeli smirivanju tenzija čime je potvrđeno da je općina Gornji Vakuf -Uskoplje primjer suživota i tolerancije. Čaušević je istakao da se odnosi među stanovništvom Gornjeg Vakufa – Uskoplja grade već godinama te da ih ovakvi incidenti neće poremetiti.

Adis Pokvić je pušten da se brani sa slobode.

(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.