2.12.2019. 10:44
0
Presuda za smrt zaštitara: Ubica bio u bijegu 13 godina
Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Zenici protiv Donalda Piljuga, kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Sakiba Džidića.

Ovu informaciju potvrdila nam je Senija Dizdarević-Bajramović, stručna savjetnica Kantonalnog suda u Zenici, prenosi avaz.

Odbijena žalba

- Presudom se žalba branioca optuženog Piljuga odbija kao neosnovana, a povodom te žalbe, po službenoj dužnosti, preinačava se presuda Kantonalnog suda u odluci o uračunavanju pritvora - kaže Dizdarević-Bajramović.

Pojašnjava da to znači kako se osuđenom Piljugu izrečena kazna zatvora uračunava u vrijeme provedeno u pritvoru, i to od 5. aprila 2017.  do 25. januara 2018. te od 13. aprila 2018. pa do upućivanja na izdržavanje kazne.

Epilog je to slučaja koji se desio 2004., jer je optuženi Piljug bio u bijegu 17 godina.

Prema navodima iz presude, Piljug je kriv što je 5. juna 2004., nakon kraće prepirke, ranio Sakiba Džidića, koji je te noći radio kao zaštitar.

- Džidić je udaljio Piljuga iz objekta zbog narušavanja reda, nakon čega je on otišao do auta, iz kojeg je uzeo pištolj, vratio se i ponovo se raspravljao s Džidićem – navodi se u presudi.


Četiri hica

Kad mu je Džidić onemogućio da uđe u objekt zeničkog kafića “Avanti”, izvadio je pištolj iza pasa i repetirao ga, a potom, u namjeri da usmrti Džidića, dok su jedan drugome bili okrenuti licem u lice, ispalio četiri metka u pravcu njegovih nogu i glave.

Dva metka pogodila su Džidića u predjelu desne i lijeve natkoljenice, treći metak ispaljen je u pravcu glave, koji mu je nanio prostrelnu ranu u čeono-sljepoočnom dijelu, koja je izazvala razaranje po život važnih moždanih centara i pritisak na mozak.

Džidić je, usljed teških povreda, preminuo 8. juna u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Piljug je bio u bijegu pa je za njim Federalna uprava policije, prema nalogu Kantonalnog suda Zenica, bila raspisala i međunarodnu potjernicu.

 
Presuda
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.