20.8.2020. 10:55
3
Ispovijest Sarajlije kojeg je, ni krivog ni dužnog, umalo "pokosio" kamion: Policija mi je rekla da snosim punu odgovornost. Šteta na autu mi je oko 1.500 KM
FOTO: Source.ba / Citatelj
Na adresu Source.ba portala stiglo je pismo ogorčenog čitatelja koji je sa nama podijelio svoje iskustvo u vožnji u Sarajevu, te iskustvo rada sa policijom na terenu nakon saobraćajne nesreće.

Čitatelj nam je poslao sve detalje i fotografije sa mjesta nesreće, a njegov identitet nećemo objavljivati (identitet čitatelja Source.ba poznat Redakciji). 

U nastavku prenosimo cijelu njegovu priču:

"Sinoć oko 22:45 sati sam upravljao svojim vozilom iz smjera Dobrinje prema Neđarićima i na dijelu raskrsnice kod Doma zdravlja Saraj Polje (zeleno mi je svjetlo upaljeno) mi je uzeo pravo prvenstva prolaza kamion skrećući prema Mojmilu, preko raskrsnice. Samo se odjednom “pojavio” pred mojim automobilom bez namjere da me propusti, iako sam po zakonu o bebjednosti saobraćaja, Član 49. Stav 2., imao pravo prvenstva prolaza i time ugrozio saobraćaj i mene kao vozača. Instiktivno sam upravljač svog vozila skrenuo udesno pokušavajući da izbjegnem direktan sudar i vjerovatno puno teže posljedice od onih koje su nastale (samo materijalna šteta). Uspjelo mi je da izbjegnem sudar, ali me je inercija odbacila na trotoar, pri čemu sam udario u semafor i tu se zaustavio.

Nakon dolaska policije (moram napomenuti da je vozač kamiona ostao na licu mjesta, iako me nije pitao za zdravlje) je započeo proces uviđaja, a jedno od pitanja policajaca je bilo da li je bilo kontakta sa kamionom. Nakon detaljnog objašnjenja šta se desilo i potvrde da nije bilo kontakta, policajac mi je rekao bukvalno sljedeće:

'Eh, u tom slučaju ti nosiš punu odgovornost za sve što se desilo jer nije bilo kontakta jer nisi prilagodio vožnju uvjetima u saobraćaju', nakon čega sam samo mogao da se snebivam i utvrdim da mi je bilo “svrsishodnije” da se sudarim jer bih tada (ako bih preživio) mogao biti oštećeni. Nakon kratkog razgovora policajaca sa vozačem kamiona (uzimanje osnovnih podataka) isti se svojim kamionom udaljio sa lica mjesta bez ikakve odgovornosti, iako je po gore navedenom članu Zakona kriv jer ga je prekršio. Niti je dao izjavu, niti je potpisao, a kamoli puhao za alko test, što sam ja sve uradio na zahtjev policije.

Ne samo da ću morati platiti štetu na svom vozilu koja će biti u najboljem slučaju cca 1500 - 2000 KM već ću morati platiti kaznu od 100 KM za “nešto”, valjda zato što sam prouzročio štetu izbjegavajući, po apsurdnom dijelu zakona o bezbjednosti saobraćaja, nepostojeći kamion jer nije bilo kontakta?!

Kontaktirajući prijatelje, poznanike i druge, shvatio sam da moj slučaj nije usamljen i smatram da trebamo ovo podijeliti sa javnosti jer će neko nastradati, ne daj Bože poginuti a biće sam kriv jer “nije bilo kontakta”. Samo zamišljem trotoar pun ljudi koji čekaju na pješačkom prelazu uz semafor koji sam 'pokosio' svojim autom izbjegavajući idiota koji misli da je jači jer ima kamion pun pijeska/šljunka", stoji u pismu kojeg nam je poslao čitatelj Source.ba portala.

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.