2.6.2021. 15:35
0
U kakvim uslovima kazne služe Zijad Turković, 'Batko', Mevlid Jašarević, Milenko Lakić: Lijepa naša Zenica, tamo smo imali šta smo htjeli!
Državni zatvor u Vojkovićima, institucija je sa visokim stepenom sigurnosti u kojem kaznu služe neki od najtežih prijestupnika. Otvoren je u julu prošle godine, a posljednji zatvorenik primljen je krajem decembra.

Nakon što je pušten u rad, bh mediji su nekoliko puta objavljivali da se žale se na uvjete u ovoj državnoj instituciji, tačnije na cijene hrane u kantini i usluge telefoniranja. Neka od najpoznatijih imena koja trenutno služe svoje kazne ovom zatvoru su : Zijad Turković, Đorđe Ždrale, Veselin Vlahović Batko, Husein Bosnić, Haris Čaušević Oks, Mevlid Jašarević, Milenko Lakić. Riječ je osuđenicima koje je osudio Sud BiH.

"Nemamo mesa u obrocima, jedemo samo suhu hranu, skupe su čokolade u kantini. Ovo je, između ostalog, navedeno u pismu koje su prije nekoliko mjeseci državnom ministru pravde BiH Josipu Grubeši uputili osuđenici i pritvorenici novog državnog zatvora u Vojkovićima.

Bez obzira na navode zatvorenika koji u Vojkovićima služe kazne za najteža krivična djela, od ubistava i terorizma, do ratnog zločina, javne nabavke otkrivaju da država ne štedi na potrepštinama za novoformiranu instituciju.

Izvještaj pokazuje da je za nabavku roba i usluga za manje od dvije godine potrošen skoro 1,1 milion KM. Svaku nabavku za državni zatvor plaćaju porezni obveznici, prenosi avaz.

Državni zatvor potpisao je 19. aprila ugovor o nabavci mesa vrijedan 170.000 KM. Nekoliko mjeseci ranije kupljeni su meso i mesni proizvodi za 79.341 KM. Za konzervirano svinjsko meso dato je 5.814 KM, a za pileće i juneće 5.997 KM.

Država je čak za antigen testove za COVID-19 platila 6.000 KM. No, tu nije kraj. Javne nabavke otkrivaju da su knjige za zatvor državni budžet koštale 4.899 KM, a kupljene su i određene količine mlijeka, čokoladnog mlijeka i jogurta za 5.992 marke. Za lijekove je izdvojeno 5.927 KM. Kupljeno je i voće i povrće u vrijednosti od 40.000 KM.


- Sportska oprema

Zanimljivo je da je Uprava za nabavku opreme za sport i rekreaciju dala 334 KM, a za bezalkoholna pića 5.990 KM. Čak su nabavljena i stakla za naočale, za koja je dato 30 KM, kao i štake, koje su porezne obveznike koštale 180 KM. Kupovani su i ostala hrana, kuhala za vodu, pa čak i pelene za odrasle osobe. 

Kada su u pitanju posjete, između ostalog, precizirano je i da zatvorenik ima pravo, da jednom u dva mjeseca boravi s bračnim partnerom, djecom ili drugim bliskim licem tri sata u posebnim prostorijama Zavoda.


- Lična higijena

Neposredno po prijemu u Zavod osuđeni će se okupati i zadužiti čistom odjećom, obućom, rubljem i posteljinom, navodi se u Pravilniku.Zatim će zatvorenik biti pregledan i njegov izgled upoređen s onim na ličnom dokumentu.

Osuđeni koji prema ličnim dokumentima ima bradu i brkove, odnosno bradu ili brkove, može ih zadržati tokom izdržavanja kazne, koji moraju biti uredno podšišani i ne mogu biti duži od tri centimetra, navodi se u Pravilniku.

Posebnim članom Pravilnika regulirano je i ima li zatvorenik pravo da pusti bradu ili brkove tokom izdržavanja kazne. Izuzetno, na obrazloženu molbu osuđenoga, upravnik Zavoda može odlučiti da osuđeni ima pravo pustiti bradu tokom izdržavanja kazne, ukoliko za to postoje vjerski ili zdravstveni razlozi, s tim da ne može biti duža od tri centimetra, pojašnjeno je.


- Slično je pravilo i za dužu kosu.

Na obrazloženu molbu osuđenog koji prema ličnim dokumentima ima dužu kosu, upravnik Zavoda može odlučiti da osuđeni ima pravo zadržati dužu kosu tokom izdržavanja kazne, ukoliko za to postoje opravdani razlozi, s tim da ne može prijeći preko ramena - istaknuto je.


Zenički zatvor

Mnogo toga je već rečeno o čuvenom KPZ Zenica, a možda su je najbolje opisali zatvorenici koji su upravo iz njega prebačeni u novi državni zatvor. 

Lijepa naša Zenica, tamo smo imali šta smo htjeli, naveli su zatvorenici u žalbi koju su  ministru Grubeši.

Današnji direktor zeničkog zatvora je Redžo Kahrić, koji je tokom svog dosadašnjeg mandata uspio izgraditi korektne odnose sa zatvorenicima. 

Za mnoge od njih je Redžo je Sultan i Babo. Zanimljiv opis direktora zeničkog zatvora u jednom intervju dao je Mirza Hatić koji sluiži kaznu u ovoj kazneno-popravnoj instituciji.

"Niko ne zna šta je zatvor, ja čekam da završim svoj mandat i da nađem odgovarajućeg čovjeka da me zamjeni. Teško je obaljvati ovaj posao.1. Trudio sam se da sa zatvorenicima ostvarim korektne odnose, autoritet sam stekao zbog mog odnosa prema najtežim zatvorenicima. Ne plašim se ni jednog osuđenika, i nikada nikome nisam odobrio nešto iz straha. Svakom od njih sam pokušao pomoći. Rizik je pustiti jednog osuđenika na vikend, jer uvijek postoji strah da li će se vratiti. Hvala Bogu svaki od onih koje sam ja puštao,  do sada su se vraćali na vrijeme. Stanje u zatvoru je mnogo bolje nego prije. Sve što sam obećao osuđenicima, ja sam ispoštovao, rekao je za avaz Redžo Kahrić. 

Inače, zenički zatvor je kroz svoju povijest ‘ugostio’ ubice, razbojnike, ratne zločince, silovatelje, otmičare, dilere droge te kriminalce drugih ‘specijalizacija’.

Najbrojniji su bili Bošnjaci, slijede Hrvati, Srbi, Romi i Albanci. Sudbina svakog od preko zatvorenika priča je za sebe. Najviše je robijaša osuđenih između 5 i 20 godina zatvora, a im ih koji će robijati više od 20 godina.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.