17.9.2021. 15:33
1
"Vezali su ga za stolicu da bi išli u klubove. Dijete nije jelo po tri dana, samo bi mu ubacili malo vode u šoljici. Kada je uzimao krišom hranu, tukli bi ga kaišem"
Općinski sud Visoko odredio je, prije par dana, pritvor za S.H. i S.A., osumnjičenima da su počinili krivična djela nasilje u porodici i zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, saopćeno je iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Pritvor je određen na prijedlog Tužilaštva ZDK, a zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak, utjecati na svjedoke i ponoviti krivična djela.

Izgladnjivali i zlostavljali mališana

Oni se terete da su nepune četiri godine psihički i fizički mučili maloljetno dijete koje s njima živi u zajedničkom domaćinstvu.

"Držali su ga zaključanog u sobi, u kojoj je znao više dana boraviti sam, a koja nije uvjetna za život. Ostavljali su ga bez hrane, pića i drugih osnovnih potrepština, a kada bi uzimao hranu, tukli su ga kaišem, muhalicom ili štapom, optužujući ga da krade od njih",
navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Monstruozno zlostavljanje nemoćnog maloljetnog djeteta na području općine Visoko šokiralo je javnost u BiH. Zlostavljači, otac djeteta S.H. i maćeha S.A., odlukom Suda, naredni mjesec će provesti u pritvoru. Njima se stavljaju na teret krivična djela nasilje u porodici i zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

Komšije prijavile slučaj

Detalji koji su do sada isplivali su, zaista, stravični. Dijete je trpilo torturu pune četiri godine, a kada bi željelo da jede, nesavjesni otac, zajedno sa svojom suprugom, a djetetovom maćehom, zaključavali su ga u sobu i na taj način ga maltretirali, te mu nisu dozvoljavali da jede.

Zlostavljanje mališana bi se nastavilo i dalje da nije bilo "krimolovaca", odnosno građana, koji su anonimno prijavili slučaj. Prema komentarima i pisanjima na društvenim mrežama, neki od komšija su već i ranije znali za slučaj zlostavljanja maloljetnika u ovom domu.

"Ne možete vjerovati da je otac mogao tako nešto uraditi svom djetetu. To je nešto poput zlostavljanja malog Smaje Ćesira, s tim što je Smajo podlegao povredama, a dječak iz Visokog nije zadobio teže povrede. Više je izgladnjivan i psihički mučen. Dijete je doživjelo veliku traumu", kazao je izvor iz istrage za Dnevni Avaz.

Izvor je dodao da nije riječ o socijalno ugroženoj porodici, te da su i otac i maćeha u radnom odnosu. U toku su saslušavanja svjedoka i komšija te, kako je rekao izvor iz istrage, otkrit će se i drugi detalji stravičnog zlostavljanja dječaka u danima koji slijede.

O kome se, zapravo, radi?

Advokat iz Visokog, Tarik Lemeš, koji zastupa uhapšeni par, odbio je da daje bilo kakvu izjavu za medije jer je u toku istraga. U cijeli slučaj uključen je Centar za socijalni rad Visoko, koji je preuzeo brigu oko dječaka.

"Dijete je adekvatno zbrinuto i Centar je uradio svoj dio posla u vezi sa smještajem, koje je obavljeno prema svim procedurama. Nismo u mogućnosti da vam damo više informacija jer je u toku istraga", kazao je za medije Kemal Mušinbegović, novi direktor Centra za socijalni rad Visoko.

Source.ba portal danas saznaje o kojem se bračnom paru radi, te ko su ljudi koji su godinama zlostavljali, maltretirali i izgladnjivali dijete. Naime, prema službeno nepotvrđenim informacijama, radi se o bračnom paru iz Visokog, a žena koja se sumnjiči da je maltretirala dijete, zajedno sa njegovim biološkim ocem, jer zapravo njegova maćeha.

Također, nezvanično saznajemo da su komšije u nekoliko navrata prijavljivale slučaj nasilja nad djetetom u ovoj porodici, ali da odgovorne službe nikada ništa nisu učinile. Navodno je i policija u nekoliko navrata zabilježila da na djetetu nema vidljivih povreda, te se sve na tome okončalo. Priča oko maltretiranja djeteta završila je svojevremeno čak i u serijalu "Slučajevi X" televizije Hayat, kada je policija ustanovila da na djetetu nisu vidljive nikakve povrede.

Source.ba stiže do novih šokantnih detalja

Za Source.ba portal danas je govorila poznanica i prijateljica biološke majke djeteta, čiji identitet je poznat Redakciji Source.ba video portala. Ona je za naš portal ispričala stravične detalje maltretiranja dječaka.

"Prijavljivali smo ovu porodicu prije nekih sedam mjeseci. Dijete je bilo izgladnjivano, imalo je čak krugove po glavi od čupanja kosice. I ranije su ga vezali  da bi mogli izlaziti po klubovima. Maćeha djeteta je svoje rođeno dijete ostavljala kod svoje majke, a njega bi vezali za stolicu i prijetili mu da se ne smije oglašavati. Hrana je za njega bila veliki pojam, nije jeo po tri dana, samo bi mu ubacili vode u maloj šoljici za kafu. Maćeha ga je i tukla. Otac ga nije štitio, pa je njegova biološka majka u više navrata prijavljivala cijeli slučaj, ali su je proglasili ludom", kaže sagovornica Source.ba portala.

Naša sagovornica dalje nastavlja sa šokantnim detaljima maltretiranja ovog mališana, te nam pojašnjava zbog čega dijete nije dodijeljeno biološkoj majci, nego je dodijeljeno ocu.

"Maltretiran je psihički i fizički, ostavljan je danima bez hrane. Srce mi puca dok ovo govorim. Kada bi uzimao hranu krišom, onda su ga zbog toga tukli kaišem. Dijete je nakon samog poroda oduzeto od biološke majke, jer ona nije imala uslova da se brine za bebu. Kada je sve saznala i prijavila slučaj, ona je potom dobila zabranu prilaska djetetu, jer ih je navodno, kako su rekli, uznemiravala. Priča je bila i na "Slučajevima X". Policajac je sa tri metra udaljenosti posvijetilo baterijom prema djetetu i samo rekao da nema povreda. Svi su šutjeli o ovome. Jednostavno, nismo željeli da se ponovi slučaj malog Smaje Ćesira iz Sarajeva", kaže sagovornica Source portala.

Poručila je za kraj da biološka majka zbog istrage ne može davati izjave za medije, te da se osjeća vrlo loše, ali da bi se uskoro trebala vidjeti sa svojim mališanom.

"Ima još jedan šokantan detalj. Oni su izmislili zbog tih pečata i potvrda koje imaju, da dijete ima leukemiju i da mu zbog toga opada kosa", poručila je na kraju razgovora sagovornica našeg portala.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.