12.10.2021. 15:37
0
Porodica ubijenog Berovića nezadovoljna radom Tužilaštva: Tužioci se ne pripremaju za ročišta
Porodica Jasmina Berovića izjavila je kako nisu zadovoljni radom Tužilaštva u predmetu koji se vodi protiv koji se vodi protiv državljanina Maroka Salaha Edina Dešana (Salah Eddine Dechane), optuženog za učešće u ubistvu Berovića u Caffe Baru Nelly, u sarajevskom naselju Otes, te za pokušaj ubistva dvije osobe.

Članovi porodice zamjeraju Tužilaštvu da se tužioci ne pripremaju za ročišta. Ističu nemar postupajućeg tužioca koji je Agenciji za forenzička ispitivanja dostavio 29 videosnimaka, skinutih sa nekoliko nadzornih kamera, ali da nije pojašnjeno na koje od snimaka da vještaci obrate pažnju, te koje osobe trebaju da su im u centru pažnje vještaka.

- Cijelo ročište se raspravljalo o tome kojim jezikom treba da se govori, kako bi optuženi rekao šta hoće, a pola od izgovorenog nismo čuli što od prevodioca, a i zato jer svi pričaju sebi u njedra, kaže jedan od članova porodice ubijenog.

Optuženi Marokanac je, naime, tražio da se služi francuskim ili engleskim, jer bi se bolje izrazio „književnim jezikom“, pošto se arapskim nije služio od 2009-2017. kada je bio u Francuskoj i Švicarskoj (gdje, kako je rekao, ima dijete). Međutim, njegov prijedlog je odbijen.

Pošto je počeo dokazni postupak odbrane, Sud je usvojio prijedlog advokata Diane Hasić da se sasluša optuženi, te da vještak Hamza Žujo pregleda optuženog, kako bi utvrdio postojanje povrede koju je zadobio u tuči 17. novembra 2020. u Barskoj ulici, u kafiću, Caffe bar Nelly kada je Berović i ubijen. Prihvaćeno je i da vještaci pregledaju odjeću optuženog kada se ona (putem međunarodne pravne pomoći) dostavi iz Beograda, kako bi se utvrdilo da li na njoj ima još nečijih tragova krvi osim optuženog.

Optuženi je na ročištu tvrdio da ga je drškom od metle prvi napao Muhamed Ramović i udario ga u potiljak, nakon čega je Marokanac pobjegao iz objekta. S druge strane, porodica ubijenog Berovića nakon ročišta je ukazala da su svjedoci rekli da je Ramović napao Dechanea nakon što je Ramović pao, uboden nožem.

- Ovaj optuženi je kako su rekli svjedoci, bio najagresivniji. Na Facebooku se vrtio snimak nadzorne kamere na kojem se vide trojica migranata kako bježe iz objekta. Da li je ovaj Marokanac bio korak ispred ostalih više nije bitno - kažu članovi porodice.

Podsjetimo, migranti Salah Eddine Dechane, Josuf Mselmani Bushaip iz Libije i Hanani Benazi iz Maroka, došli su u Caffe Bar Nelly, čiji je vlasnik Jasminov mlađi brat Nermin. Nakon što nisu posluženi zbog policijskog sata, migranti su izazvali tuču u kojoj su nožem usmrtili Jasmina, te njegovim prijateljima Huseinu Džiliću i Tariku Džamaliji nanijeli lakše i teže povrede. Bushaipu se sudi u drugom sudskom postupku nakon što je izručen sa Kosova, dok se još traga za Benazijem.

Nastavak suđenja je 9. novembra, prenosi Oslobođenje.

Migranti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.