25.10.2021. 19:45
0
Završeno suđenje čovjeku koji je prijetio smrću Draganu Bursaću i Darku Šukoviću: Prijetio ubistvom, kidnapovanjem i bacanjem bombe
Državljanin BiH S. M. koji je prijetio kolumnisti iz BiH Draganu Bursaću i direktoru portala Antena M Darku Šukoviću, presudom Osnovnog suda u Kotoru osuđen je uslovno na kaznu zatvora od četiri mjeseca, prenosi Avaz.

Portparol Osnovnog suda u Kotoru, sudija Špiro Pavićević, saopćio je "Pobjedi" da je na osnovu optužnog prijedloga koji im je dostavilo Osnovno državno tužilaštvo Kotor protiv M. S. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu oštećenih Dragana Bursaća i Darka Šukovića, taj sud donio presudu 13. 8. 2021. godine kojom je okrivljeni proglašen krivim i izrečena mu je uslovna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od četiri mjeseca i istovremeno određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vrijeme od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Crnogorska policija je 4. juna uhapsila i podnijela krivičnu prijavu protiv državljanina Bosne i Hercegovine S. M. (34), koji ima prebivalište u Budvi, zbog prijetnji upućenih preko društvenih mreža Bursaću i Šukoviću.

Kako je tada saopšteno iz Uprave policije, službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Budva, S. M. je lišen slobode zbog osnovane sumnje da je izvršio tri krivična djela ugrožavanje sigurnosti na štetu Šukovića, Bursaća i pravnog lica Antena M d.o.o iz Podgorice.

– Navedena krivična djela osumnjičeni je izvršio na način što je koristeći jednu društvenu mrežu kreirao lažni profil pod nazivom Marko Aprcović i sa njega uputio komentare prijeteće sadržine koji su se direktno odnosili na urednika i direktora portala Antena M – kao i lica radno angažovanih u navedenom portalu - kaže se u policijskom saopštenju.

Dodaje se da je S. M. koristeći ovaj profil uputio komentare prijeteće sadržine i novinaru i kolumnisti iz Bosne i Hercegovine Draganu Bursaću.

- Nakon objavljivanja spornih komentara osumnjičeni je izvršio deaktivaciju profila kreiranog naloga. Službenici Uprave policije su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u koordinisanim aktivnostima sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru, kompanijom Facebook Inc, izvršili identifikaciju vlasnika profila ‘Marko Aprcović’ sa kojeg su i upućeni komentari spornog sadržaja i utvrdili da se radi i S. M. - saopšteno je tada iz Uprave policije.

Podsjetimo, S. M. je 26. maja pod lažnim imenom na Fejsbuku prijetio da će ,,bačiti bombu“ na Antenu M, Šukoviću prijetio da će ga kidnapovati, a Bursaću zaprijetio ubistvom.

Ove objave su osudile brojna novinarska udruženja iz zemalja regiona, kao i ambasade Evropske unije i Sjedinjenih Država, te pozvali policiju da pronađe počinioca.

Šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović je povodom ove presude kazao da je skandalozna.

-Skandalozno je to što se za slična krivična djela napada na novinare propisuju različite kazne. Za neke su osuđujuće, a za neke uslovne a krivična djela su slična, to je nedopustivo- kaže Vujović.

Sudjenje
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.