8.2.2022. 11:14
0
Marko Koturić osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu zbog utaje poreza i prevare
Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Marko Koturić, donio je presudu kojom je optuženi Koturić oglašen krivim što je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Sud je optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Optuženom je kao sporedna izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 KM koju će uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od jednog mjeseca od dana pravomoćnosti presude. Ukoliko u navedenom roku ne uplati novčanu kaznu, ista će biti zamijenjena kaznom zatvora.


Od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 153.577,35 KM. Od navedenog iznosa optuženi je 22.6.2021. godine, na račun JRT-Trezor BiH, uplatio 134.549,78 KM, a iznos od 19.027,57 KM uplatio je 31.1.2022. godine. Preostali dio ukupne protupravno stečene imovinske koristi od 610.686,71 KM iznosi 457.109,36 KM i odnosi se na dodatno utvrđene PDV obaveze pravnog lica Mix d.o.o. Orašje iz perioda septembar 2011 – decembar  2013. godine, koji je pravno lice Mix d.o.o. Orašje izmirilo po sporazumu sa UINO BiH (u najvećem dijelu u novčanom iznosu i u cijelosti osiguranjem hipoteke nad pokretnom i nepokretnom imovinom).


Optuženi Marko Koturić kriv je što je u  svojstvu osnivača – vlasnika i direktora odgovorne osobe – osobe ovlaštene za zastupanje pravnog lica Mix d.o.o. Orašje bez ograničenja ovlaštenja, upravljao inkriminisanim poslovanjem pravnog lica Mix d.o.o. Orašje u periodu april 2011 – decembar 2013. godine i izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, saopćeno je iz Suda BiH.


 (FENA/ K.Bešlija) 

 
BiHSudija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.