10.5.2022. 14:37
0
Identifikovan vozač koji je udario djevojku i pobjegao: „Saobraćaj je postao jedna velika grobnica, svako mora preuzeti odgovornost“
Jučer je u naselju Rečica, općina Novi Grad Sarajevo, došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđena djevojka. Riječ je o djevojci koja je, kako su mediji naveli, hodala pored ceste kada ju je automobil udario i odbacio. Nakon što se vozač uvjerio da djevojka može sama da hoda, udaljio se sa mjesta nesreće. Djevojci je tek nakon što je povrijeđena stigla kući, ukazana ljekarska pomoć.

Za vozačem se tragalo te je, kako je potvrđeno za Source.ba, vozač identifikovan i protiv njega će biti predzete zakonom propisane mjere.  

“U toku jučerašnjeg dana identifikovan je vozač koji se udaljio sa mjesta saobraćajne nezgode. Protiv lica će biti predzete zakonom proisane mjere i radnje”, naveli su za Source.ba iz  MUP-a KS. 

Mi smo tim povom kontaktirali Ševala Kovačevića, stalnog sudskog vještaka saobraćajne struke i pitali ga koje su mjere koje se prepisuju protiv lica koji postupaju suprotno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, te šta kada se počinioci saobraćajne nesreće udalje s mjesta nesreće. 

„A vidite, što se tiče ovog pitanja vašeg, je li normirano u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja i je li pokriveno kaznenim zakonom - jeste. Prvo, sve norme su predstavljene u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, kako o učestvovanju u saobraćajnoj nesreći, tako i o obavezi vozača koji učestvuje u saobraćajnoj nezgodi. A to je da je učesnik u saobraćaju u kojoj je došlo do povrede određenih osoba ili je nastupila smrt jednog lica. Bez obzira ne to dužane su, prije svega da ostanu na licu mjesta, da sačeka uviđaj i da pruži pomoć povrijeđenima. Osim u slučajima kad je i sam povrijeđen pa mu treba ljekarska pomoć. To su propisane norme u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, a isto tako propraćeni su i Krivičnim zakonom u slučaju da se neko protupravno ponaša, odnosno ko ne postupa po odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja“, kazao je Kovačević za Source.ba. 

Ipak, Kovačević ističe da bi trebalo pojačati mjere bezbjednosti koje se tiču mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i sl.. 

„Međutim, u kasnijem postupku utvrđivanja odgovornosti učesnika, ima različitih tretianja. Prije svega, ima različitih tretiranja po regijama, po mjestima, različita sudska praksa i ostalo. Različite mjere, dakle, one blažeg koje se izriču i kazneni bodovi, ali i oduzimanje vozačke dozvole. Mjere bezbjednosti koje sud redovno izriče prilikom izricanja kazne za tešku tjelesnu povredu drugome, za smrt lica - trebalo bi tu voditi računa o tome. Zaista trebalo bi pojačati mjere bezbjednosti - dakle, duže izricanje zaštitne mjere zabrene upravljanja motornim vozilom i tako da se opomene neko ko pravi takve stvari“, navodi Kovačević. 

Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti formiranju mlade ličnosti koja se pušta u saobraćaj te da svako mora ponijeti svoj dio odgovornosti. 

„E sad, što se tiče Zakona o bezbjednosti saobraćaja, on je jako dobro ovu materiju tretirao. Pa i kazne su propisane, odnosno ostavljena je jedna lapeza primjene, jer Sud je taj koji utvrđuje okolnosti; nisu sve kazne iste i sud prije svega treba da utvrdi okolnosti pod kojim je nastalo jedno takvo krivično djelo. Ali isto tako, treba voditi računa da je jako bitno da, prilikom formiranja mlade ličnosti koja se pušta u saobraćaj, iz porodice je jako bitno podnijeti odgovornost, pa i iz obrazovne ustanove, ustanove za edukaciju itd. Mora svako svoj dio odgovornosti preuzeti za mladu osobu koja se formira i pušta u saobraćaj.

Jer, saobraćaj je postao jedno opasno okruženje. Preko 37 posto slučajeva smrti na svijetu nastale su u cestovnom saobraćaju. Ako se kaže da je četiri puta više stradanja u saobraćaju nego od oružja, onda vam je jasno. Saobraćaj je postao jedna velika grobnica i mora svako od nas preuzeti odgovornost“, zaključio je Kovačević. 


(A.R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.