3.10.2022. 15:53
0
Uzeo ručno rađenu garnituru koju nikada nije platio: Održano ročište u slučaju protiv bivšeg dikrektora KPZ Sarajevo
Općinski sud u Goraždu danas je održao ročište u slučaju protiv Amera Softića, nekadašnjeg direktora KPZ Sarajevo. On je, kako je ranije potvrđeno u Sudu, bio optužen za krivično djelo prevare. Kako saznajemo, tereti se da je "zloupotrijebivši službeni položaj uzeo ručno rađenu drvenu garnituru", odnosno sto i stolice koje su izradili osuđenici u sklopu resocijalizacije u Odjeljenju Ustikolina.

Protiv njega je podignuta optužnica od strane trenutnog direktora KPZ Sarajevo Faruka Zubčevića, sukladno strategiji brorbi protiv korupcije i akcionog plana borbe protiv korupcije za period 2017, 2020/21. Taj izvještaj je preuzelo Tužilaštvo BPK koje Opštinskom sudu u Goraždu dostavilo optužnicu koja je potvrđena.

Nakon što krenulo suđenje, danas su na opštinskom sudu u Goraždu pozvani su svjedoci Termiz Edib, zapovjednik zatvorske policije u kritičnom periodu i Korjenić Emir, nadzornik zatvorske policije, te direktor KPZ-a Faruk Zubčević koji je i pokrenuo ovaj krivični postupak.

Kako saznajemo, u potpunosti je rasvjetljeno stvarno stanje u kontekstu dolaska u posjed drvene garniture sa pripadajućim elementima koje je Amer Softić, kao tadašnji direktor, mimo zakonske procedure prebacio službenim vozilo u vlastiti stambeni objekat, što je bilo u potpunosti u suprotnosti sa zakonskim o podzakonskim aktima. Drvena garnitura je onda preuzeta od strane njegove rodbine. Tretirani su i određeni dodatni dokazi u kontekstu izvšenja ovog krivičnog djela. Protiv Amera Softića je nedavno potvrđena optužnica za krivično djelo zloupotreba službene ovlasti a odnosi se na nezakonitu dodjelu činova zatvorskoj policiji, kao i protiv Termiz Ediba koji je i u tom periodu obavljao poslove i razne zadatke vd zapovjednika.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.