13.2.2023. 17:25
0
U Kočeviku kod Pala nađeni dijelovi Seata Leona i puškomitraljeza korištenih u ubistvu policajaca
Inspektor SIPA-e Alen Muratović danas je u nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine, izjavio da su izvršeni pretresi na više lokacija u Istočnom Sarajevu vezano za mjesta koja je koristio Aleksandar Macan.

U Kočeviku pronašli veću količinu oružja

Tako su u Kočeviku na Palama pronašli veću količinu automatskog i poluautomatskog oružja i raketni bacač OSA.  Na jednoj mikrolokaciji pronašli su mnogo dijelova, metalnih šarafa, procesor koji se koristio za krađe vozila, dijelove vozila, sajle, akumulator, a bila je i cijev od Seta Leona. 

Na šumskom puteljku vikendice gdje su pronašli ostatke vozila, pronađeni su dijelovi puškomitraljeza korištenog u ubistvu policajaca. Prvo su nađene nožice, a potom i zatvarač i poklopac, a u blizini potoka pronađeno je i tijelo puškomitraljeza. 

Pronađen je okvir i 20 čahura koje su imale iste karakteristike kao jedna čahura koja je pronađena na licu mjesta.

Prilikom dešifriranja aplikacije Anom, uočeni su razgovori o uništavanju vozila i oružja koje je rastavljeno i završilo u vodi. To se poklapalo s onim što su pronašli u Kočeviku, jer je oružje nađeno uz potok.

Odgovarajući na pitanje advokata Bojana Veselinovića koji zastupa Savu Marinkovića, svjedok je potvrdio da telefonom čiji je trag uočen na licu mjesta nikada nije pronađen.

Sava Marinković je pitao zašto ga nisu uhapsili kada su taj telefon i njega pratili u Grudama, nakon čega je  svjedok pojasnio da su sve te podatke utvrdili naknadno i da tada nije vršeno praćenje telefona. Inspektor je pojasnio da je telefon u komunikacijama koristio internet vezu i da je kasnije vjerovatno sklonjen i isključen. Ponovio je da je da je danima bio lociran u Sumbulovcu, te u Hilandarskoj i Spasovdanskoj ulici.

Na pitanje advokata Duška Tomića, koji zastupa Aleksandra Macana, inspektor Muratović je kazao da je jednim dijelom razgovarao s gotovo svim članovima porodice optuženog Macana i da su svi sarađivali i bili više nego korektni. Svjedok je potvrdio da se izjava Macana poklapala sa mjestom gdje su pronađeni dijelovi oružja i vozila Seat Leon.

Inspektor je također potvrdio da postoji svjedok, stariji čovjek , koji je naveo da je pucano na policajce, ali da taj svjedok ne navodi da je Aleksandar Macan pucao.

Pronađeni dijelovi koji odgovaraju vozilu Seat Leon

Advokata Dražena Zubaka interesiralo je postoji li ijedan trag ili materijani dokaz kojim je potvrđeno da je Seat Leon vlasništvo A. O., a koji je ukraden, bio Seat koji je korišten u izvršenju krivičnog djela.

Svjedok je kazao da su pronađeni dijelovi koji odgovaraju vozilu Seat Leon, a da bi odgovor na ostalo mogao dati vještak.

Svjedok Alen Muratović je također rekao da je iz više Sky komunikacija slijedi da je među trojicom izvršilaca bio Marko Trifković koji se pominjao kao vozač.

Odgovarajući na dodatna pitanja tužiteljice Aide Topalović, svjedok je također ispirčao da je A. O. vlasnik Seata Leona, koji je ukraden početkom oktobra 2018. godine,  pozivao Miru Mirkovića koji je identificiran kako korisnik Sky aplikacije, radi posreduje kod vraćanja njegovog ukradenog vozila, prenosi avaz.

Suđenje se nastavlja 21. februara.     

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.