22.2.2023. 18:33
0
Srbijansko tužilaštvo progoni bandu zbog prevare teške sedam milijardi dolara
Srbijansko tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal započelo je u srijedu drugi dio međunarodne akcije "Infinity" u vezi s finansijskim prijevarama na internetu, a do sada uhićeno 16 osumnjičenih za kaznena djela računarske prevare, priopćeno je u srijedu u Beogradu.


Tokom prvog dijela akcije, provede u januaru, pribavljeni su značajni podaci i dokazi pretresom više lokacija, a analizom tih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u najmanje dva poduzeća u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu koji premašuje sedam milijardi dolara, navodi u priopćenju VTK, dodajući da se svota i dalje utvrđuje.

Uhapšene u drugom dijelu akcije tereti se da su do sada navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji premašuje 20 miliona američkih dolara.

Akcija je pokrenuta s Eurojustom, Agencijom Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu, i zapovjedništvom Federalne policije Australije, a srbijansko posebno tužiteljstvo navodi da je u Beogradu i širom Srbije pretreseno 16 lokacija. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.