16.3.2023. 20:32
0
Pola godine od hapšenja: Potvrđena optužnica protiv Đugumove narkogrupe
Kantonalni sud u Mostaru jučer je potvrdio optužnicu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona za organizirani kriminal, a kojom su obuhvaćeni Sado Đugum (44), koji je označen kao vođa grupe, te Adnan Šljivić (36) i Alen Fale (32), potvrđeno je za „Avaz“ iz ove pravosudne institucije.

Jedan u bijegu

Đugum je, podsjetimo, uhapšen 22. septembra u akciji „Hum“, koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP). Kao član te grupe je naveden i Miran Voljevica, koji se nalazi u bijegu u Hrvatskoj i za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Prema optužnici, Đugum i njegova grupa sumnjiče se za organizirani kriminal iz člana 342., stav 3., u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi s krivičnim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, podstrekavanje na ubistvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Među krivičnim djelima koja su navedena u optužnici su i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija te neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja bitnih dijelova za oružje.

Također, Đugumu se na teret stavlja i navođenje na prostituciju te trgovinu ljudima. Među djelima koja su obuhvaćena optužnicom su aktiviranje eksplozivne naprave na kuću Alena Azarića u naselju Podpetak na Buni, južno od Mostara, koji je preminuo početkom godine, aktiviranje eksplozivnih naprava pod vozilima Mercedes ML i Mercedes CLS u mostarskom naselju Tekija, a koje je koristio Gani Kovači (61), rasturanje droge i iznude na području Mostara...

Prodaja oružja

Iako nisu zavedeni kao članovi ove grupe, optužnicom su obuhvaćeni i Ismet Vrce te Armin Pajić. Vrce im je, praktično, prodavao oružje i optužen je za nedozvoljeno držanje oružja te neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaju oružja, a Pajić se tereti za izazivanje opće opasnosti i oštećenje tuđe stvari. Kako je navedeno u optužnici, između ostalog, on je Šljivića i Voljevicu vozio kada su na Azarićevu kuću ispalili zolju.

Produženje pritvora

Podsjetimo, u trenutku akcije FUP-a, Šljivić i Fale nalazili su se u zatvoru zbog izvršenja drugih krivičnih djela. U međuvremenu, Fale je pušten na slobodu, a potom je po izlasku iz zatvora uhapšen u Sarajevu. Međutim, nakon ispitivanja u Tužilaštvu HNK određene su mu mjere zabrane boravišta. Đugumu pritvor istječe 21. marta, a, kako nam je rečeno, podnesen je prijedlog za produženje pritvora, navodi Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.