13.11.2023. 18:04
0
Draganu B. 13 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnih kćerki svoje ljubavnice u Laktašima
Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio Dragana B. (27) iz Laktaša na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora za obljubu i seksualno zlostavljanje tri sestre, koje su u vrijeme počinjenja djela bile mlađe od 15 godina, piše Faktor.

Kazna je smanjena za dvije godine u odnosu na posljednju koju je donio Okružni sud Banja Luka. Ovo je treći put da mu je izrečena presuda, a sada je i pravosnažna.
 
Okružni sud u Banjoj Luci ga je u septembru 2022. godine nakon ponovljenog suđenja osudio na 15 godina zatvora. Prije toga je u julu 2021. godine u istom sudu, također u ponovljenom postupku, osuđen na 17 godina zatvora, dok je prethodno, nakon prvog suđenja u ovom predmetu, osuđen na 19 godina.
 
- Odbija se kao neosnovana žalba okružnog javnog tužioca, a djelimičnim uvažavanjem žalbe branioca optuženog preinačava se presuda Okružnog suda u Banjoj Luci od 30. septembra 2022. godine u odluci o krivičnoj sankciji – istakla je sekretarka Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović.
 
Za jedno krivično djelo obljuba djeteta osuđen je na šest godina zatvora, a za još dvije obljube na po četiri godine, dok je za krivično djelo zadovoljenje polnih strasti pred djetetom osuđen na jednu godinu zatvora.

- Primjenom odredbe Кrivičnog Zakonika RS-a osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, u koju mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 6. februara 2020. godine – navela je Despotović.
 
Žrtve su bile djevojčice 2005., 2007. i 2008. godište, a u ponovljenom postupku tužilaštvo je izmijenilo optužnicu i odustalo od gonjenja optuženog za seksualno zlostavljanje i četvrte, najmlađe sestre, koja je 2013. godište. Razlog je što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom djelu.
 
Zbog zaštite žrtava, cijeli postupak je bio zatvoren za javnost.
 
Prema navodima iz optužnice, Dragan B. je bio ljubavnik njihove majke M. J. (42), protiv koje je razdvojen postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s optuženim.
 
U optužnici se, kako se saznaje navodilo da je optuženi u periodu od marta 2019. godine do februara 2020. godine u kući gdje su djevojčice živjele sa majkom, u jednom selu kod Laktaša, kao i u svojoj porodičnoj kući, u više navrata počinio obljubu nad djevojčicama.
 
U optužnici se dodaje i da je bio u emotivnoj vezi sa njihovom majkom M. J. i "navodno joj pomagao u poljoprivrednim radovima, te svakodnevno boravio u njihovoj kući u vrijeme dok je bio odsutan otac maloljetne djece". Oboje su uhapšeni u februaru 2020. godine.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.