19.1.2024. 17:13
0
Potvrđena optužnica protiv Ljubomira Kalabe: Privredniku onemogućio izvoz mesa u Tursku
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe koji se tereti za zloupotrebu položaja.

Kako je saopćeno, Kalaba se tereti da je, postupajući kao službena osoba u institucijama BiH, nanio štetu privrednom subjektu "MI RAKITNO" d.o.o. Posušje.

Kalaba je 13.2.2020. godine izdao Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata za odobreni objekat "MI RAKITN" d.o.o. na temelju kojeg je Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona zabranio izdavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata oznake KZV-TR-14 za odobreni izvozni objekat.

Time je spomenutom poslovnom subjektu onemogućen izvoz i prodaja već pripremljenog svježe/ohlađenog goveđeg mesa u Tursku planiran za 14.2.2020. godine, u količini od 41.785,78 kg.

Zbog trajanja navedene zabrane došlo je do kvarenja mesa te je ovom privrednom subjektu nanesena materijalna šteta u vidu izostanka naplate ugovorene prodajne cijene u iznosu od 407.829 KM i plaćenih troškova upravnog postupka za otpis i uništenje ove robe u iznosu od 3.844, KM, što predstavlja štetu u ukupnom novčanom iznosu od 411.673 KM.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.