9.2.2024. 17:43
0
SIPA u Sarajevu provela akciju "Hijena": Uhapšene četiri osobe
Dana 09.02.2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su, u sklopu operativne akcije „Hijena“, na području Sarajeva realizovali pretrese na tri lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka, i to:

oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi, saopćeno je iz SIPA-e. 

Četiri lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašten promet opojnom drogom“, „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“, „Pranje novca“ iz Krivičnog zakona BiH, te „Nanošenje teških tjelesnih povreda“ i „Oštećenje tuđe stvari“ iz Krivičnog zakona FBiH.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zničko-dobojskog Kantona i Federalnom upravom policije.

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju naprijed navedenih krivičnih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Lica lišena slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, bit će predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH. 

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.