25.11.2015. 18:01
1
Pitanja, savjeti i iskustva: Aidina i Belmina grupa ima 9.573 člana i sve su žene
Aida Džaferović i Belma Šoljanin upoznale su se u porodilištu, njihove kćerke su rođene istog dana, carskim rezom. Osim toga, veže ih i ljubav prema psihologiji, a to je bilo sasvim dovoljno da njihovo prijateljstvo zaživi. Iz prijateljstva je nastala ideja da pomognu svim ženama koje su u najljepšem i najizazovnijem periodu života – trudnoći i roditeljstvu. Upravo tako je nastala Facebook grupa “Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva”. Grupa je osnovana krajem februara 2015. godine i do sada broji 9.573 članice.

Žene ne samo iz Sarajeva nego i iz cijele BiH i inostranstva traže pomoć, daju savjete i razmjenuju iskustva o problemima u trudnoći i nakon poroda, o dojenju, hranjenju, bolestima i svemu onome s čime se jedna trudnica i majka susreće. 

Source.ba: Kako je nastala ideja da se napravi Facebook grupa? 

Aida i Belma: Nastala je kao produkt potrebe za aktivnijim doprinosom ovoj osjetljivoj populaciji, doprinosom nas dvije, kao dvije diplomirane psihologinje, ali i majke, potaknute  iskustvom i željom da druge žene imaju pravi i pravovremeni vid podrške u tim najosjetljivijim trenucima života. 

Source.ba: Kako je sve funkcionisalo na početku, kako su žene postajale članice grupe? Na koji način ista funkcioniše? 

Aida i Belma: Kao i svaki početak, trebalo je vremena da se uspostavi dobra komunikacija i povjerenje. Za devet mjeseci grupa je okupila preko 9.500 zena, ne samo iz Sarajeva i BIH, već su u grupu uključene i žene iz BiH koje su nastanjene širom svijeta . Trudnice, mame, ali i sve žene iz grupe mogu postavljati pitanja, čitati razne članke iz relevantnih izvora, mijenjati iskustva, dobiti stručan savjet ili preporuku u vezi sa postavljenim pitanjem. Mogu pitati i anonimno, preko nas dvije.

Source.ba: Koji je cilj grupe? 

Aida i Belma: Cilj je i biti podrška kroz online „info servis“ za sva pitanja i nedoumice koje brinu ovu populaciju žena. Pružiti stručnu i praktičnu podršku tokom trudnoće i dojenja kako bi na jednom mjestu i uz ljudsku toplinu i podršku dobile pouzdane informacije i oslonac. Stručna i praktična podrška za trudnice i majke na područjima prava zdravstvene zaštite, radnog prava, ginekologije, pedijatrije i psihologije, te zdravlja tijela i duha, kroz online savjetovanje, predavanja  i stručnu literaturu.

Source.ba: Jeste li imale neugodnih iskustava? 

Aida i Belma: Svaki posao koji zahtjeva uključenost  više osoba vremenom može rezultirati i šumovima u komunikaciji, mimoilaženjima u stavovima i iskustvima, što dovodi do neprijatnih situacija koje nisu nerješive.  

Source.ba: Da li ste dobijale neka smiješna, čudna, bizarna pitanja za objavu?

Aida i Belma: Pravila rada naše grupe jesu da ne postoje „glupa“ pitanja.  Postoji selekcija pitanja, ali se trudimo ponuditi odgovore na sva. 

Source.ba: Šta je za vas najljepše kad je u pitanju grupa "Klub trudnica i mladih mama"? 

Aida i Belma: Rad na grupi i pružanje ovakvog vida podrške ženama zahtjeva potpunu posvećenost, čime značajno „trpi“ naš privatni život. Ali, velika motivacija i snaga koju dobijamo iz interakcije sa ženama kojima pomognemo u datom trenutku olakšava nam posao. Kao najljepše trenutke izdvajamo  pozitivni feed back naših članica, mogućnost da s njima dijelimo i one lijepe, ali i one teške trenutke koji čine život.

Source.ba: Osnovano je i udruženje, možete li nam reći nešto o tome?

Aida i Belma: Početkom ovog mjeseca i zvanično je registovano naše Udruženje trudnica i mama u Ministarstvu pravde BiH. Sada radimo na implementaciji planiranih i postavljenih ciljeva. Želja je kroz rad Udruženja ovaj vid podrške i edukacije omogućiti i ženama koje nisu korisnice društvenih mreža, poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svakoj ženi, trudnici i majci da uz našu mrežu podrške više nije usamljena u svom problemu. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.