10.2.2016. 13:14
0
Roditelji bi trebali prati djeci zube sve do puberteta
Djeca koja sama brinu o svojoj oralnoj higijeni zube peru neredovito. Ponekad prođe i po nekoliko dana da ih nisu oprali, a govorimo o djeci za koje se smatra kako su kadri sami brinuti o tome - što znači da se u njih ubrajaju i vrtićka, a najčešće naravno školska djeca.

I što je još važnije - djeca koja svoje zubiće peru u prisutnosti roditelja zube uglavnom ne peru kako treba, uslijed čega moramo istaknuti primjer Švedske - jedne od vodećih zemalja po kvaliteti oralne higijene, gdje roditelji peru djeci zube do puberteta! 

Možda vam se to čini abnormalno pretjeranim, no, kako je naglasila jedna od vodećih pedodontica Hrvatske Jesenka Jeličić, manja djeca jednostavno nisu svjesna važnosti zdravlja zubi pa se samim time niti ne trude svoje zube oprati onako kako treba, piše Index.hr. 
 
Donosimo najvažnije pravilo od svih - kako se pravilo peru zubi: svaki zub ima pet strana - gornju, onu prema jeziku, prema obrazu, i dvije prema susjedima pa za dobro zdravlje koristite četkicu, pastu za zube te konac za dobrosusjedske odnose! 

Samim time teorija o obavezne tri minute četkanja zubi ne znači ništa ukoliko će vaše dijete držati četkicu u ustima toliko dugo, a da zapravo neće očisti niti polovicu svojih zuba. 
 
Kako to ispraviti? Učite ih da se zubi trebaju prati ne isključivo radi zdravlja, jer taj im koncept baš i nije pretjerano znan, učite ih da ih peru da bi oni bili čisti. A kako će znati da su čisti? Tako da nakon pranja budu skroz glatki pa tamo gdje pod jezikom još osjete malo naslaga neka onda tamo još malo iščetkaju. 
 
No, kako još navodi sugovornica, manja djeca nažalost još uvijek nemaju tako dobru izvježbanu rukicu za finese kao što je pranje zuba. Koliko god to  možda zvučalo pretjerano, no to je činjenica, a kako ona kaže, onda kada dijete bude znalo samo zavezati svoje cipele tako da i mašne i krajevi budu iste dužine, tada ćete znati da su njihove rukice spremne na finesu znanu kao samostalno pranje zuba. A čak i tada, pranje bi se trebalo odvijati pod nadzorom roditelja kako bi se dijete prisililo doista oprati svoje zube kako treba. I baš zato što bi svako dijete rado preskočilo ili malo sfušalo taj svakodnevni posao (puta dva) bilo bi dobro da roditelj bude taj koji će, kao u Švedskoj i drugim sjeverno europskim zemljama, prati zube svojoj djeci. 
 
Jer prevencija jest ključ zdravlja, a ključ zdravih zuba svakako je njihova kvalitetna higijena. 

(Merima Druškić)

ZubiDjeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.