8.4.2016. 17:50
0
Mliječni zubi mogu spasiti život vašeg djeteta
Kada djeci ispadaju mliječni zubići, mnogi roditelji čine poseban ritual, koji je ujedno i pogrešan. S ciljem da obraduju dijete, zubić mijenjaju za novčić, i šalju ga zubnoj vili, jer sva djeca vole takvu zabavu. Ali, u suštini bacaju te zubiće.

Shodno najnovijim naučnim istraživanjima, ispostavlja se da su mliječni zubi – izuzetno vrijedan genetski materijal, koji bi mogao da se izbori sa različitim ozbiljnim oboljenjima.

Nevjerovatan rezultat istraživanja pokazuju da mliječni zubi u sebi sadrže matične ćelije! A ove ćelije mogu regenerisati neurone, kosti i hrskavice, a takođe, i neke ćelije srčanog mišićnog tkiva.

Savremena nauka omogućava korištenje ovih ćelija za oporavak organa u slučaju bolesti, dok poslednja naučna otkrića svjedoče o tome da je moguće izlečiti leukemiju, multiplinijelom i Hodgkinsovu bolest, uz posredno korištenja matičnih ćelija djeteta. Ranije su se ove bolesti liječile samo transplantacijom koštane srži ili drugog tkiva.

Da biste sačuvali matične ćelije, trebate zamrznuti mliječni zub u toku 48 sati nakon ispadanja. U Americi i mnogim drugim zemljama postoje banke krvi i tkiva iz pupčane vrpce i banke matičnih ćelija u koje se može predati genetski materijal na čuvanje, još pri samom rođenju deteta. Ako bi se dijete razbolilo, ono će biti bezbjedno – nove tehnologije će se pobrinuti o njegovom zdravlju.

Ali, ako ne postoje sredstva i mogućnosti korištenja takvih banki, neophodno je samo zamrznuti mliječni zub deteta, i čuvati ga. Ko zna, možda će to u budućnosti spasiti njegov život… 

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.