21.4.2016. 13:36
0
Neonatološki simpozij: Medicina uznapredovala u liječenju novorođenčadi
Prvi neonatološki simpozij pod nazivom "Dan za novorođenče", čiji je organizator Univerzitetski klinički centar Tuzla, održava se danas u tom gradu uz učešće brojnih stručnjaka iz te oblasti.

Simpozij je prilika da neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji hirurzi te akušerske i pedijatrijske sestre razmijene iskustva, aktuelne informacije iz oblasti neonatologije.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla, neonatologinja pedijatrica Fahrija Skokić ističe da je prvi simpozij ove vrste organizovan za prikupljanje sredstava za operacioni blok na Klinici za dječije bolesti, a nada se da će postati tradicionalan.

- Novorođenče zaslužuje posebno mjesto, jer je to populacija o kojoj se najmanje priča - kazala je ona.

Podsjetila je da je 60-ih godina prošlog stoljeća 95 posto djece koja su dolazila na svijet s težinom od 1.000 grama umiralo, a prema ovogodišnjim statističkim podacima 95 posto njih preživljava, a samo pet posto umire. To je, smatra, pokazatelj koliko je truda uloženo, a znanje, tehnika i oprema uznapredovali.

Na simpoziju je zastupljena  lepeza problema vezanih za novorođenčad, od transporta trudnica do bolnice, do komplikacija koje se mogu desiti tokom poroda, oživljavanje djeteta, reagiranje kod pojave nezrelosti pluća, prenatalna dijagnostika, prijevremeno otkrivanje urođenih anomalija, te otkrivanje poremećaja u rastu i razvoju.

(FENA) 

BebeDjeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.