22.4.2016. 11:25
0
Djeca obilježila sedmicu primarnih imunodeficijencija
Djeca oboljela od imunodeficijencija, njihovi roditelji i ljekari Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu pustili su danas balone ispred klinike da bi skrenuli pažnju na rijetke primarne genetske bolesti te informirali javnost da se mogu liječiti.

Oni su se pridružili globalnoj akciji obilježavanja sedmice primarnih imunodeficijencija u kojoj učestvuje više od sto centara u svijetu.

Šefica Odjela alergoimunoreumatologije na Pedijatrijskoj klinici UKCS-a Aida Dizdarević Feni je kazala da je veoma važno poslati poruku da se takve bolesti mogu liječiti i da oboljeli mogu živjeti normalan život. 

Istakla je da je sarajevska klinika prije tri godine postala centar za primarne imunodeficijencije te da je umrežena sa sto centara iz svijeta i da zajednički rade.

- Naš cilj je da ukažemo na rijetke primarne genetske bolesti, da ih nađemo, da uspostavimo dijagnozu jer se te bolesti mogu liječiti - navela je Dizdarević.

Dodala je da je liječenje ušlo u sistem Federalnog fonda za finansiranje terapije.

Pojasnila je da su djeca s imunodeficijencijama sklona infekcijama, sepsama, bakterijskim virusima.

(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.