9.9.2016. 9:39
0
Zašto djeca nasljeđuju više osobina od oca nego od majke?
Koliko god da fizički ličite na majku, mnogo više osobina ste ipak naslijedili od oca, pokazuje naučno istraživanje.

Naučnici su utvrdili da su geni koje nasleđujemo od oca dominantniji u odnosu na one koje nasleđujemo od majke. To važi za sve sisare.

Iako ljudi nasljeđuju podjednaku količinu DNK od oba roditelja, očevi geni će ipak imati glavnu ulogu u načinu razvoja djeteta, a naročito u pogledu njegovog zdravlja.

Ova otkrića će naučnicima omogućiti da bolje razumiju kako se koja nasljedna bolest razvija.

"Otkriće otvara vrata novoj oblasti istraživanja u ljudskoj genetici. Zamisilite jednu vrstu loše mutacije. Ako je naslijeđena od majke, ona neće kod djeteta biti toliko izražena kao što bi bila da je naslijeđena od oca", rekao je Fernando Pardo Manuel de Viljena, autor istraživanja.

(CDM/Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.