25.10.2016. 10:38
0
Američki pedijatri: Dojenčad trebaju spavati u istoj sobi s roditeljima, ali ne u istom krevetu
Do prve godine života bebe trebaju spavati u istoj sobi gdje i roditelji, ali ne u istom krevetu, zaključak je izvještaja Američke akademije pedijatara (American Academy of Pediatrics), prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi AAP, ovakva preporuka treba se primjenjivati u cilju izbjegavanja smrtnosti kod dojendčadi poput sindroma iznenadne smrti (SIDS).

Pedijatri poručuju kako je praksu u kojoj će beba spavati u istoj sobi s roditeljima potrebno provoditi najmanje prvih šest mjeseci djetetovog života, čak do godine dana što će smanjiti za 50 posto opasnost od neočekivane smrti.

SIDS-u su, tvrde pedijatri, najviše izložene bebe starosti do četiri mjeseci.

AAP preporučuje da se dojenčad polegnu na leđa prilikom spavanja i na tvrdu površinu budući da su studije pokazale da spavanje na leđima smanjuje dojenačku smrtnost.

Pedijatri napominju kako se bebe trebaju pokrivati dobro učvršćenim pokrivačem, jastuke i plišane igračke treba izbjegavati jer mogu izazvati gušenje i pretjerano zagrijavati dijete. 

Pedijatri tvrde kako roditelji često zbog velike brige svoje bebe stavljaju u njihov zajednički krevet što je pogrešno.

"Krevet za odrasle osobe nije dizajniran za bebu. Jastuci, plahte, deke i drugi predmeti u krevetu mogu ometati disanje novorođenčeta i uzrokovati pregrijavanje djeteta. Kreveti za odrasle su previše mekani za bebu i njeno krhko tijelo", navodi se u izvještaju. 

Pedijatri pozivaju majke da, bez obzira na način poroda, često budu u tjelesnom kontaktu sa bebom kojoj će time tjelesna temperatura biti stabilnija kao i srčani ritam. Istim kontaktom majka na dijete prenijet će njene bakterije što je važno za razvoj djetetovog imuniteta.

Izvještaj, koji je objavio CNN, prezentovan je na godišnjoj konferenciji Akademije u San Francsicu u Californiji, a nakon toga i medicinskom časopisu "Pediatrics".

Riječ je o prvoj preporuci AAP-a nakon 2011. godine u svrhu stvaranja sigurnijeg okruženja spavanja za dojenčad.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.