7.12.2016. 22:13
0
Dječije ponašanje: Pred drugima mirni, u kući agresivni
Mnogi roditelji se žale da su njihova djeca u javnosti mirna i tiha, a kod kuće, kada nešto nije po njihovom, agresivna i nesnošljiva.
Porodični terapeut Susan Stifelman kaže da je to zato što mozak igra važnu ulogu u određivanju djetetovog ponašanja u zavisnosti od okruženja.

“Prefrontalni korteks je dio mozga koji kontroliše mnoge funkcije, pa i inhibitornu i kontrolu impulsa”, kaže Susan.

Kada je dijete uznemireno, nervozno ili zabrinuto, ne dobija nešto što želi, on je prilično aktivan i drži ponašanje pod kontrolom.

Čim se dijete osjeti rasterećeno i sigurno, a to je uglavnom kod kuće, ovaj mehanizam više ne reaguje na isti način.

Kada je nervozno i ne dobija to što hoće, postoje samo dva moguća odgovora – adaptacija ili agresija, prenose Novosti.

Ako se na miran način ne pomiri sa tim, postaće agresivno prema ukućanima, histerisaće i dizati galamu. Susan savjetuje da se u takvim trenucima izdignete iznad situacije, a ne da mu na grub način objašnjavate zašto ne treba tako da se ponaša.

“Umjesto da se fokusirate na to šta nije u redu sa njim, pomozite mu da se osjeti voljeno. Lijepo razgovarajte sa njim, posavjetujte ga, recite mu zašto ne može nešto da dobije, a ne da mu prijetite”, kaže Susan.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.