5.2.2017. 21:16
0
Šest razloga zbog čega je važno da se dijete igra samo
Roditelji često osjećaju krivicu kada ne uspiju da posvete dovoljno vremena svom djetetu i da se sa njim igraju onoliko koliko bi željeli, prenosi Yumama.

Naravno da je igra sa djecom poželjna jer je to način da se sa njima povežemo, ali i u tome treba pronaći mjeru, i ostaviti mališane da se ponekda zabave i sami sa sobom.
Postoji velika razlika između zanemarivanja djeteta, i davanja djetetu prostora da ima vrijeme samo za sebe. A evo i šest razloga zbog čega je to važno.

1. Uče da organizuju svoje vrijeme

I kasnije u životu veoma je važno biti organizovan i samostalan, da niko ne mora stalno da vas podsjeća šta dalje treba da radite. Iako dijete nikada ne može cio dan da bude potpuno nezavisno, u samostalnoj igri ipak može da nauči šta je ‘vremenski okvir’ i kako se u njemu funkcioniše. Odnosno, u dječjem svijetu, znaće da li ima dovoljno vremena da sagradi dvorac ili da pročita knjigu.

2. Razvijaju maštu u kreativnost

Igrajući se samo, dijete će mnogo više razvijati maštu i kreativnost, nego kada se igra sa nekim, pogotovo odraslim.

3. Život nije samo zabava

U životu neće u svakom trenutku imati nekoga pored sebe sa kim će moći da razgovaraju, da se igraju i šale. Biće perioda i kada će nekoliko sati, ili čak nekoliko dana biti prinuđeni da se igraju sami. Iako će se možda osjećati usamljeno, to je veoma važna lekcija za njih. Osim što će naučiti da preispituju sebe, naučiće i više da cijene zabavne dane.

4. Naučiće da čine lijepe stavri za sebe i uživaju u tome

Zar nije divan osjećaj kada radite nešto samo za sebe, nešto u čemu uživate? Djeca treba da nauče da je zapravo predivno biti sam sa sobom, i da to ne znači da je čovjek usamljen. I da mogu da rade sami neke stvri za sebe, a ne da čekaju da ih neko zabavi i da im neko drugi uljepša dan.

5. Uče sami da rješavaju probleme

Kada djetetu date prostora da bude nezavisno, i kada mu se dogodi nešto neočekivano, ono dobija mogućnost da samo smisli rješenje. Nije ni važno da li je unutra ili napolju, ili se igra sa igračkama, svuda može da se nađe prilika da vaše dijete samo riješi neki problem, a da ne mora da se obrati vama ili nekom drugom za pomoć.

6. Znaće šta znači ‘dati nekome prostora’ i zbog čega je to važno

Kada sljedeći put kažete vašem djetetu da vam treba vremena da nešto uradite, da završite neki posao, operete sudove ili samo da malo predahnete, vaše dijete će vas razumjeti i znaće zbog čega vam je to potrebno. Znaće da je važno da se poslovi završavaju na vrijeme i da je važno rješavati probleme na vrijeme.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.