14.5.2017. 19:06
0
Počela kampanja "I ja sam dijete"
Udruženje za razvoj društva "KAP" provodi kampanju "I ja sam dijete", čiji je cilj da se ukaže na položaj djece i mladih s invaliditetom, kao i njihovih porodica.

U sklopu kampanje postavljeni su bilboardi u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a snimljen je i kratki film "I ja sam dijete" koji se nudi svim medijima na besplatno emitovanje. 

Kratki film bit će dostavljen i ministarima obrazovanja, kako bi dobili realni uvid u stanje ove populacije. Takođe, film će biti dostavljen i ministarstvima socijalne politike, ljudskih prava, kao i načelnicima općina.

Cilj kampanje je da se podigne svijest izvršnih i zakonodavnih vlasti u BiH da počnu poštovati i provoditi zakone koji tretiraju osobe s invaliditetom, te UN Konvenciju o pravima djeteta. 

Tom kampanjom apeluje se na izvršne vlasti na svim nivoima u BiH da osiguraju jednake mogućnosti djeci sa invaliditetom u redovnom odgojno-obrazovnom sistemu na svim nivoima obrazovanja: da uvedu programsko budžetiranje na svim nivoima vlasti za realizaciju prava djece s invaliditetom (liftovi, prilazi školi, posebni toaleti); educiraju i osiguraju sredstva za profesionalce koji rade s djecom u školi (asistenti); osiguraju primjenu Uredbe o prostornim standardima, urbanističko-tehničkim uslovima za sprečavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih prepreka za osobe sa uinvaliditetom i osiguraju pristupačnost svih oblika javnog prijevoza za osobe sa invaliditetom.

Projekt "I ja sam dijete" provodi Udruženje za razvoj društva "KAP", uz podršku Ambasade Australije, saopćeno je iz tog udruženja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.