20.5.2017. 21:00
0
Italija uvela obaveznu vakcinaciju djece
Italijanska vlada donijela je odluku da djeca moraju biti vakcinisana protiv 12 čestih bolesti prije nego što se mogu upisati u državne škole.

Premijer Paolo Gentiloni djelomično je za pad vakcinacija okrivio “širenje anti-naučnih teorija”, izvještava “BBC”.
 
Italija je ove godine zabilježila trostruko veći broj slučajeva malih boginja (ospica) u odnosu na čitavu 2016. godinu.

Ukoliko djeca ne budu vakcinisana do šeste godine, kada počinje školovanje, roditelji će biti suočeni sa novčanim kaznama. Teorije zavjere o zdravstvenim rizicima, većinom zasnovane na jednom diskreditovanom eseju, kruže svijetom, zbog čega neki roditelji odbijaju imunizaciju djece.

U Italiji je broj dvogodišnjaka vakcinisanih protiv ospica pao sa više od 90 posto na ispod 80 posto, što je daleko ispod minimuma od 95 posto ili više koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Male boginje su izrazito zarazne i mogu dovesti do smrti, javlja “Fena”.

(FENA/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.