22.5.2017. 9:28
0
U BiH duge procedure usvajanja djece
Centri za socijalni rad: Mnogo djece ne ispunjava uslove usvajanja

Brojni bračni parovi u BiH godinama pokušavaju na kraj izaći sa teškim i nadasve iscrpljujućim problemom, usvajanjem djeteta. U ovoj zemlji taj proces se na prvi pogled čini sizifovskim ali brojni su sliučajevi koji završe sa sretnim završetkom.
 
Sam proces usvajanja ne traje duže od 30 dana ali je proces čekanja od predaje zahtjeva pa do samog usvajanja, izuzetno dug. Ovaj proces nadležne institucije pravdaju činjenicom da mnogo djece ne ispunjava uslove usvajanja. Bilo je i slučajeva, pjašnjavaju socijaln radnici i da djeca ne prihvate potencijalne roditelje usljed izistanka emotivne veze i obostranog prihvatanja, prenosi Haber.

U BiH iproces usvajanja maloljetne djece propisuje Porodični zakon FBiH u kojem podnosioci zahtjeva za usvajanje moraju biti psihofizički zdrave osobe, državljani BiH, da nisu stariji od 45 godina života, da su materijalno osigurani, da nisu kažnjavani, da imaju riješeno stambeno pitanje.

Interesantno je da Porodični zakon FBiH tretira potpuno i nepotpuno usvajanje djece bez roditeljskog staranja. U prosjeku, godišnje se usvoji jedno do troje djece u Gradu Mostaru dok u Kanronu Sarajevo ta brojka je znatno veća.

Nakon usvajanja djeteta i upisivanja u matičnu knjigu, bračni par ima dužnosti i obaveze kao i u slučaju da se radi o njihovom biološkom djetetu što proizilazi iz Konvencije o pravima djeteta koja kaže da je za normalan rast i razvoj potrebno  adekvatno porodično okruženje bilo sa biološkim roditeljima ili pak usvajateljima.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.